کمردرد در دوران بارداری و راه‌های درمان آن

کمر درد بین اکثر زنان باردار شایع است که معمولا از اواسط بارداری شروع می‌شود. خبر خوب این است که کودک شما در حال بزرگ‌شدن است که باعث به وجود آمدن این درد شده است. در این مطلب از وبلاگ داروتامین به عوامل و راه‌هایی برای به حداقل رساندن کمردرد در بارداری، پرداخته شده است تا کمکی برای زنان باردار باشد تا این دوران را راحت‌تر بگذرانند.

علت کمردرد اوایل بارداری چیست؟

عوامل زیادی در بروز کمردرد در دوران بارداری نقش دارند. برای برخی از زنان، این درد نشانه اولیه بارداری است. اگر در سه ماهه اول بارداری کمردرد را تجربه می‌کنید، ممکن است چند علت وجود داشته باشد. علت‌های کمردرد را در ادامه بررسی می‌کنیم.

تغییر هورمون

در طول بارداری، بدن شما هورمونی به نام ریلکسین آزاد می‌کند که به رباط‌ها و مفاصل ناحیه لگن کمک می‌کنند که استراحت کنند و مفاصل برای فرآیند زایمان شل‌تر شوند. این موضوع برای زایمان در اواخر بارداری مهم است؛ اما هورمون‌ها فقط در لگن شما کار نمی‌کنند. هورمون‌ها در کل بدن شما حرکت می‌کنند و تمام مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

 در سه ماه اول بارداری، این نرم‌شدن و شل‌شدن می‌تواند به طور مستقیم بر پشت شما تاثیر بگذارد و باعث شل‌شدن رباط‌هایی شود که ستون فقرات را حمایت می‌کنند و منجر به بی‌ثباتی و درد شوند.

استرس

استرس می‌تواند عامل کمردرد باشد؛ چه باردار باشید و چه نباشید. استرس باعث کشش عضلانی در پشت می‌شود که ممکن است به صورت کمردرد یا اسپاسم در پشت احساس شود. استرس در مورد کار، خانواده، بارداری یا هر چیز دیگری می‌تواند تاثیر زیادی در آسیب‌دیدن کمر داشته باشد.

علل کمردرد بعد از سه ماهگی

با پیشرفت بارداری، عوامل دیگری نیز بر تشدید کمردرد نقش دارند که در ادامه کامل توضیح داده شده‌اند.

تغییر مرکز ثقل

بارداری، مرکز ثقل را تغییر می‌دهد. با بزرگ‌تر شدن شکم، مرکز ثقل شما به سمت جلو حرکت می‌کند. این امر منجر به تغییراتی در وضعیت بدنی شما می‌شود که بر نحوه نشستن، ایستادن، حرکت و خواب تاثیر می‌گذارد. حالت بدنی نامناسب، ایستادن بیش از حد و خم‌شدن باعث تحریک یا بدترشدن کمردرد شود.

افزایش وزن

افزایش وزن در بارداری

پشت شما باید از وزن رو به رشد کودک و رحم نیز حمایت کند. این موضوع ماهیچه‌ها را تحت فشار قرار می‌دهد و بر عروق خونی، اعصاب لگن و کمر فشار وارد می‌کند. در طول بارداری سالم، زنان معمولا بین 10 تا 15 کیلوگرم افزایش وزن دارند که ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند. زنانی که اضافه وزن دارند یا قبل از باردارشدن کمردرد داشته‌اند، در طول بارداری در معرض خطر بیشتر کمردرد هستند.

درمان کمردرد ناشی از بارداری

مهم نیست در چه مرحله‌ای از بارداری هستید، راه‌هایی برای درمان این درد وجود دارد. احتمالا نتوانید به طور کامل از کمردرد در بارداری جلوگیری کنید؛ اما می‌توانید با رعایت‌کردن این نکات، درد را به حداقل برسانید.

ورزش

ورزش برای درمان کمردرد در بارداری، بسیار مناسب است. ورزش‌هایی را در دوران بارداری تمرین کنید که برای تقویت و حمایت از شکم و کمر طراحی شده‌ باشند. ورزش منظم، عضلات را تقویت می‌کند و انعطاف‌پذیری را افزایش می‌دهد. این کار استرس روی ستون فقرات را کاهش می‌دهد. به‌علاوه، ورزش منظم به حفظ تناسب اندام در بارداری هم کمک شایانی می‌کند.

ورزش‌های ایمن برای بیشتر زنان باردار شامل پیاده‌روی، شنا و دوچرخه‌سواری ثابت است. پزشک یا فیزیوتراپیست شما نیز می‌تواند تمریناتی را برای تقویت کمر و شکم توصیه کند.

گرما و سرما

ماساژ گرم و سرد

می‌توان از بسته‌های یخ برای تسکین کمردرد در بارداری استفاده کرد و ماساژهای پیش از تولد نیز به طرز شگفت‌انگیزی، آرامش‌بخش و تسکین‌دهنده هستند. با قراردادن کمپرس سرد مانند یک کیسه یخ یا سبزیجات یخ‌زده پیچیده شده در حوله روی ناحیه درد به مدت ۲۰ دقیقه، چندین بار در روز شروع کنید. پس از دو یا سه روز، به گرما روی آورید. یک پد حرارتی، کیسه آب گرم یا بطری آب داغ روی ناحیه درد بگذارید؛ ولی روی شکم قرار ندهید.

بهبود حالت بدنی

 روی حفظ حالت بدنی خوب در هنگام نشستن یا ایستادن تمرکز کنید. اگر نیاز به برداشتن چیزی دارید، به یاد داشته باشید که به جای خم‌شدن، چمباتمه بزنید.خم‌شدن ستون فقرات را تحت فشار قرار می‌دهد؛ بنابراین استفاده از حالت بدنی مناسب هنگام کار، نشستن یا خوابیدن حرکت خوبی است.

برای مثال، هنگام خوابیدن به پهلو با یک بالش بین زانوها، فشار از کمر شما دور می‌شود. سعی کنید برای مدت طولانی از ایستادن خودداری کنید. اگر زیاد می‌ایستید، یک پا را روی یک سطح مرتفع قرار دهید. ممکن است تمایل داشته باشید برای جبران شکم در حال رشد خود به عقب خم شوید که پوشیدن کمربند محافظ نیز کمک‌کننده است.

هنگام نشستن، پاهای خود را بالا ببرید و مطمئن شوید که صندلی شما پشتیبانی مناسبی دارد. از بالش کمری برای تکیه‌گاه کمری بیشتر استفاده کنید. پاهای خود را روی یک چهارپایه قرار دهید، صاف بنشینید و شانه‌های خود را به عقب بکشید. همچنین، از بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید.

مشاوره

اگر اضطراب و استرس دارید، برای مدیریت استرس خود می‌توانید از یک مشاور کمک بگیرید تا شما را در این دوران همراهی کند. در این میان می‌توانید به پیاده‌روی، یوگا و مدیتیشن هم بپردازید.

ورزش در بارداری

طب سوزنی

طب سوزنی نوعی از طب چینی است که سوزن‌های نازک در مکان‌های خاصی وارد پوست می‌شوند. مطالعات نشان داده‌اند که طب سوزنی می‌تواند در تسکین کمردرد در بارداری موثر باشد. اگر می‌خواهید این طب را امتحان کنید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

کفش مناسب

 کفش‌های پاشنه کوتاه با پشتی قوسی خوب، انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که با شل‌شدن مفاصل، ممکن است نیاز به خرید سایز بزرگ‌تر کفش داشته باشید. حواستان باشد به‌هیچ‌عنوان کفش پاشنه بلند نپوشید.

پس انجام این کارها، اگر کمردرد شما همچنان ادامه دارد حتما قبل از مصرف داروهای ضد درد با پزشک خود مشورت کنید. استامینوفن (تیلنول) برای بیشتر زنان در دوران بارداری بی‌خطر است. آسپیرین و سایر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن توصیه نمی‌شود. در برخی موارد، پزشک شما ممکن است داروهای ضد درد یا شل‌کننده‌های عضلانی را که در طول بارداری بی‌خطر هستند، توصیه کند.

زمان مراجعه به پزشک

کمردرد یک بخش طبیعی از بارداری است و به خودی خود معمولا دلیلی برای تماس با پزشک نیست. اما در برخی موارد، می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی مانند زایمان زودرس یا عفونت دستگاه ادراری باشد. اگر هر کدام از موارد زیر را تجربه کردید باید فورا با دکترتان تماس بگیرید.

  • شروع یک‌دفعه‌ای درد شدید؛
  • گرفتگی عضلانی؛
  • کمردرد همراه با تب؛
  • سوزش هنگام ادرار یا خونریزی؛
  • ادرار کردن دشوار؛
  • دردهای ریتمیک.

سخن پایانی

کمردرد برای بیشتر زنان باردار یک بخش طبیعی و البته ناراحت‌کننده از بارداری است. می‌توانید با اجتناب از ایستادن بیش از حد، پوشیدن کفش مناسب و تمرکز بر وضعیت بدنی خوب، کمردرد را به حداقل برسانید. در این میان اگر به مکمل تقویتی بارداری نیاز داشتید، می‌توانید پس از مشورت با پزشک آن‌ها را تهیه کنید.

برای تهیه مکمل‌های تقویتی بارداری با تجویز پزشک متخصص که باعث کاهش کمردرد در دوران بارداری می‌شود، می‌توانید خریدی مطمئن و سریع از داروخانه آنلاین داروتامین داشته باشید.

سوالات متداول

در طی دوران بارداری هر ورزشی را می‌توان انجام داد؟

اگر هیچ عارضه‌ای ندارید که مانع انجام این کار شود، فعال‌ماندن در دوران بارداری باعث کاهش کمردرد و افزایش توانایی شما برای انجام فعالیت‌های روزانه می‌شود. همیشه قبل از شروع یا تغییر یک برنامه ورزشی در طول بارداری با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

چه لباسی می توانم بپوشم تا پشتم را محکم نگه دارد؟

از یک کمربند مناسب بارداری یا برخی از شلوارهای زنانه که دارای یک نوار کشسان پهن هستند و زیر منحنی شکم قرار می‌گیرند استفاده کنید.

ماهیچه‌های شکمی چه نقشی در کمردرد دارند؟

ماهیچه‌های شکمی از ستون فقرات حمایت می‌کنند و نقش مهمی در سلامت کمر دارند. در طول بارداری، این ماهیچه‌ها کشیده و ضعیف شده و باعث بروز کمردرد می‌شوند.

 

 

ارسال نظر