آمار عجیب توزیع شیر خشک در سال 1402

1402-08-13 10:59:01

شیر خشک از تبخیر رطوبت شیر معمولی تا زمانی که به پودر خشک تبدیل شود، به دست می‌آید و یک جایگزین مناسب به جای شیر مادر است. شیر خشک و تغذیه سالم نوزادان یکی از دغدغه‌های اصلی مادران شناخته می‌شود؛ اما موضوع مهم‌تری که این روزها کشورمان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند، کمبود شیر خشک در داروخانه‌هاست. کمبود شیر خشک، نیاز بازار و قاچاق آن مسئولان را بر آن داشته است تا تصمیم به واردات شیر خشک بگیرند. کمبود شیر خشک از شهریور ۱۴۰۲ آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

به گفته سجاد اسماعیلی، مشاور رئیس سازمان غذا و داروی کشور، واردات شیر خشک به کشور به‌صورت محدود و کوتاه مدت خواهد بود تا زمانی که کمبود این ماده غذایی برطرف شود. علاوه‌براین، اسماعیلی در ۲۵ مهرماه ۱۴۰۲ اعلام کرده که به کلیه شرکت‌های توزیع شیر خشک دستور ارائه و توزیع این محصول را در روزهای تعطیل داده شده است؛ همچنین، وی افزود: ۴ میلیون قوطی شیر خشک تا دو هفته آینده روانه بازار می‌شود. موضوع دیگری که باعث سرگردانی پدران و مادران شده است، نبود برخی از برندهای معروف شیر خشک در بازار است.

خبر جدیدی که از ۲۰ مهرماه ۱۴۰۲ نگرانی خانواده‌ها را افزایش داده، این است که توزیع شیر خشک در داروخانه‌ها تنها با کارت ملی و تاریخ تولد نوزاد انجام می‌شود. در گذشته تنها شیر خشک‌های تخصصی با ارائه کارت ملی توزیع می‌شده است؛ اما سازمان غذا و دارو برای جلوگیری از قاچاق بی‌رویه و مدیریت عرضه شیر خشک این قانون را از ۲۰ مهر تصویب کرد.

سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو توضیح داده است که توزیع شیر خشک در داروخانه‌ها از این پس منوط به ارائه شماره ملی و تاریخ تولد نوزاد خواهد بود. این اطلاعات در یک سیستم الکترونیکی ثبت می‌شود و فرآیند توزیع کارآمدتر و کنترل‌شده‌ای را تضمین می‌کند؛ بنابراین، از داروخانه‌ها خواسته می‌شود که این اطلاعات را از مشتریانی که به دنبال شیرخشک هستند، بگیرند.

داروخانه‌ها واکنش‌های متفاوتی به این مقررات جدید نشان داده‌اند. برخی از داروخانه‌ها اهمیت مبارزه با قاچاق و اطمینان از دردسترس‌بودن شیر خشک برای کسانی که به آن نیاز دارند را اذعان کردند؛ اما برخی دیگر نگرانی‌های خود را در مورد هزینه‌ها و بارهای اضافی که اجرای این دستورات جدید ایجاد می‌کند، بیان کردند.

سازمان غذا و دارو این مقررات را به‌عنوان اقدامات ضروری برای رسیدگی به کمبود شیر خشک و مبارزه با قاچاق توجیه می‌کند. علاوه‌براین، این سازمان مدعی شده است که با جمع‌آوری این اطلاعات ضروری، مقامات قصد دارند درک بهتری از تقاضا برای شیرخشک نوزاد داشته باشند و این موضوع آن‌ها را قادر می‌سازد تا استراتژی‌های تولید و واردات را بر این اساس بهینه کنند.

یکی از دلایل کمبود ناگهانی شیر خشک در کشور عدم اختصاص به موقع ارز به واردکنندگان مواد اولیه شیر خشک بوده است. میزان عرضه شیر خشک توسط کارخانه‌های داخلی نسبت به تقاضای آن بسیار بیشتر است. تولیدکنندگان شیر خشک اعلام کرده‌اند که سالانه توانایی تولید ۱۱۷ میلیون قوطی شیر خشک را دارند. درحالی‌که، تقاضای این ماده مغذی سالانه به ۶۱ میلیون قوطی می‌رسد. این موضوع به معنای عرضه دوبرابری شیر خشک توسط تولیدکنندگان است، به شرطی که ارز به موقع و به اندازه در اختیار آن‌ها قرار گیرد تا بتوانند مواد اولیه شیر خشک را وارد کشور کنند.

سید حیدر محمدی اذعان دارد که اکنون مشکل جدی در توزیع شیر خشک در سراسر کشور وجود ندارد؛ اما ممکن است تولید برخی از برندهای شیر خشک محدود شده باشد و والدین می‌توانند برند دیگری را جایگزین برند شیر خشک مورد نظرشان قرار دهند.

انجمن داروسازان ایران بر اهمیت رسیدگی به محدودیت‌های زیرساختی، مانند مشکلات اتصال به اینترنت، برای تضمین روند ثبت نام در داروخانه‌ها تاکید کرده است. برای تسهیل اجرای سیستم جدید، باید کلیه کارکنان داروخانه‌ها آموزش‌های لازم در این زمینه را بگذارانند.

بازنشر