آمار ترسناک سرطان در ایران
سرطان، این بیماری خاموش اما کشنده، روزبهروز دامنهی وسیعتری از جامعه را در بر میگیرد. بر اساس آخرین آمارهای اعلامشده توسط مرکز تحقیقات سرطان کشور، سالانه بیش از 50 هزار نفر در ایران به سرطان مبتلا میشوند که این رقم نسبت به دهههای گذشته روند رو به رشدی داشته است. افزایش آلودگی هوا، استفاده بیرویه از مواد شیمیایی در کشاورزی و صنعت، الگوهای غلط تغذیهای و شیوه زندگی ناسالم از جمله دلایل اصلی افزایش شیوع سرطان در جامعه ما بهشمار میروند.
اما آیا میدانید شایعترین نوع سرطان در ایران کدام است؟ بر اساس آمارها، سرطان معده رتبه نخست را در ایران دارد. پس از آن به ترتیب سرطانهای پوست، سینه و مری قرار دارند. البته در میان زنان، سرطان پستان و در میان مردان، سرطان معده بالاترین میزان شیوع را به خود اختصاص دادهاند.
آگاهی از الگوی بروز سرطان در کشور و شناسایی عوامل خطرآفرین میتواند گام موثری در جهت پیشگیری و کنترل این بیماری مهلک باشد. امید است با افزایش آگاهی عمومی و تغییر سبک زندگی، بتوان گامهای محکمتری در مسیر مبارزه با سرطان برداشت.
شایعترین سرطان ایران - سرطان معده
سرطان معده، این مهمان ناخواندهی نامیمون سلامتی ما، سالانه جان هزاران نفر از هموطنان عزیزمان را تهدید میکند. با وجود پیشرفتهای علم پزشکی، هنوز هم ابهامات زیادی در مورد دلایل اصلی بروز این بیماری وجود دارد. اما آنچه مسلم است اینکه عوامل محیطی و شیوهی زندگی نقش بسزایی در افزایش خطر ابتلا به سرطان معده دارند. متأسفانه آمارها نشان میدهد در برخی از استانهای شمالی و شمال غرب کشورمان که دارای آب و خاک مناسبی نیستند، میزان ابتلا به این بیماری بسیار بالاتر از میانگین کشوری است.
اما این بدان معنا نیست که امیدی به پیشگیری وجود ندارد. پزشکان معتقدند با رعایت یک رژیم غذایی سالم میتوان تا حد زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. مصرف بیرویهی گوشتهای قرمز و غذاهای دودی و نمکسود را باید کاهش داد و در عوض مصرف ماهی، میوهها و سبزیجات تازه را افزایش داد. با اندکی توجه به سبک زندگی سالم میتوانیم قدم مهمی در جهت حفظ سلامت خود و عزیزانمان برداریم.
سرطان سینه
سرطان سینه، این مهمان ناخواندهی سلامت زنان، سالانه جان هزاران تن از هموطنان عزیز ما را تهدید میکند. متاسفانه آمارهای اعلام شده حاکی از آن است که میزان ابتلا به این سرطان خطرناک در ایران چندین برابر میانگین جهانی بوده و سن ابتلا نیز در کشور ما پایینتر است. علیرغم پیشرفتهای علم پزشکی، هنوز علت دقیق بروز این بیماری مشخص نشده است. اما به نظر میرسد عوامل ژنتیک تنها بخش کوچکی از داستان را روایت میکنند و نقش عوامل محیطی و شیوه زندگی اهمیت بسیار بیشتری در ابتلا به این سرطان دارد.
سرطان پوست
سرطان پوست، این مهمان ناخواندهی سلامت پوستمان، یکی دیگر از سرطانهای پرطرفدار در کشورمان بهشمار میرود. اگرچه عوامل ژنتیکی هم میتوانند در بروز آن دخیل باشند، اما مهمترین عامل شناختهشده، قرار گرفتن طولانیمدت در معرض اشعه ماورای بنفش خورشید است.
به همین دلیل افرادی که پوست روشنتر و حساستری دارند و یا بهطور مداوم در معرض آفتاب هستند، بیشتر در معرض خطرند. البته سایر عواملی مثل تماس با اشعه ایکس، مواد شیمیایی خاص و آلایندهها نیز میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند، اما تاثیر آنها کمتر است.
با توجه به آمارهای ارائه شده، میتوان گفت که سرطان یکی از عمدهترین علل مرگ و میر در کشور ما محسوب میشود. طبق گفتههای دکتر رضا ملکزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، میانگین آمار جهانی مبتلایان به سرطان در مردان ۲۱۹ نفر و در زنان ۱۹۸ نفر از هر ۱۰ هزار نفر جمعیت است. درحالیکه این رقم در ایران به ترتیب ۱۵۵ نفر در مردان و ۱۲۸ نفر در زنان است که پایینتر از میانگین جهانی میباشد.
البته نمیتوان از کنار اهمیت و ضرورت توجه به این بیماری در کشورمان به راحتی گذشت. آمارها نشان میدهند پس از بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان دومین عامل مرگ و میر در سراسر دنیا است. بنابراین ضروری است با افزایش سطح آگاهی عمومی در زمینه پیشگیری، علائم و درمان سرطان و نیز بهبود سبک زندگی و کیفیت محیط زیست، زمینه را برای کاهش بار ناشی از این بیماری در جامعه فراهم کنیم.