آب‌معدنی یا آب لوله‌کشی؟ کدام آب برای نوشیدن مناسب‌تر است

1402-05-30 13:47:04

امروزه در ایران و خیلی دیگر از کشورها استفاده از بطری‌های آب معدنی افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته و حتی گاهی برخی برندهای بطری‌های آب از نوشابه نیز گران‌تر فروخته میشوند. متخصصین بهداشت عقیده دارند در خیلی موارد آب لوله‌کشی بهداشتی بهتر از آب‌های راکد بطری‌هاست که ممکن است منبع عظیم باکتری‌ها باشند. 

تفاوت آب معدنی با آب آشامیدنی در چیست؟ 

آب‌های آشامیدنی تصفیه شده به دلیل مراحل پاکسازی که رویشان انجام می‌شود به اندازه آب‌های معدنی دارای املاح نیستند پس با آب معدنی تفاوت دارند. توصیه متخصصین به افرادی که دسترسی به آب‌های تصفیه شده ندارند، استفاده دائم از آب آشامیدنی و به ندرت استفاده از آب‌های معدنی است. به دلیل هزینه بالا و املاح زیادی که در آب‌های معدنی وجود دارد نوشیدن آن به صورت روزانه توصیه نمی‌شود. 

آمریکا جزو کشورهایی است که مردم آن دارای بالاترین رتبه مصرف آب روزان هستند. طبق جدیدترین داده‌های ثبت شده فروش بطری‌های آب یک‌بار مصرف نیز به‌طور پیوسته در حال افزایش بوده و به ۱۱.۳ میلیارد گالن در سال ۲۰۲۲ رسیده است. 

این افزایش فروش بطری‌های آب معدنی درحالی است که کارشناسان بهداشتی عقیده دارند در خیلی موارد آب لوله‌کشی بهداشتی بهتر از آب‌های راکد بطری‌هاست که ممکن است منبع عظیم باکتری‌ها باشند. 

جسیکا هیج، دکترای بهداشت از دانشگاه برکلی کالیفرنیا، می‌گوید: شواهد زیادی وجود دارد که محیط زیست با این بطری‌ها هر روز در حال آلوده شدن است اما خود بهداشتی بودن این بطری‌ها هم جای سوال دارد. هرچند بسیاری به شیرهای آب یا لوله‌کشی اعتماد ندارند و آب خود را در عین رایگان بودن از فروشگاه‌ها تهیه می‌کنند، ولی رونی لوین، مربی و متخصص آب آشامیدنی عمومی آمریکا در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد می‌گوید: در عمل، ممکن است تفاوت کمی در کیفیت یا ایمنی بین آب بطری شده و آب لوله کشی وجود داشته باشد. 

اما چرا در ایران تمایل به مصرف آب معدنی افزایش یافته است؟ 

جواب ساده است، بی کیفیت بودن آب شرب، غیرقابل اعتماد بودن کیفیت آب تصفیه شده، عدم تصفیه مناسب آب

در برخی نقاط باید توجه داشت که سیستم‌های تصفیه آب شهری ایران پیشرفته و استاندارد هستند و تا حد زیادی املاح و سموم مضر موجود در آب را فیلتر می‌کنند و خروجی‌شان آبی مطبوع و گواراست. اما به علت لوله‌کشی‌های فرسوده آبرسانی (مشکل مهم شبکه آب شرب ایران) آبی مه به دست ما میرسد کیفیت اولیه را ندارند، در واقع زحمت فیلتر آب و تصفیه آن را تصفیه‌خانه‌های بزرگ می‌کشند؛ اما همین که آب وارد شبکه لوله کشی شد، تازه با موانع و آلوده‌کننده‌های جدید مواجه می‌شود. 

فرسودگی لوله‌کشی شهرها باعث شده است که نمک‌ها و ناخالصی‌ها راه خود را به آب تصفیه شده باز کنند. این اتفاق باعث تغییر در بو و مزه آب شده و تجربه لذت بخش نوشیدن آب را تحت تاثیر قرار می‌دهند. 

راه نوشیدن آب سالم و گوارا چیست؟ 

تنها دو راه برای حل این مشکل وجود دارد: مصرف آب معدنی یا خرید دستگاه‌های تصفیه و فیلتر آب. 

آمار نشان می‌دهد که سرانه ماهانه خوردن آب یک خانواده چهار نفره، ۱۲۵ لیتر آب است. این مقدار تقریبا برابر ۸۰ بطری پلاستیکی آب بسته‌بندی شده است. 

به همین دلیل، بسیاری از افراد به جای هزینه مداوم تولید زباله پلاستیکی بیشتر ترجیح می‌دهند به سمت دستگاه‌های تصفیه آب بروند. در حالی که این دستگاه‌ها معمولا هم خودشان گران هستند و هم فیلترهایشان. نداشتن صرفه اقتصادی بسیاری از افراد را از این روش مایوس می‌کند اما در نهایت با در نظر گرفتن همه موارد تهیه و استفاده از آن برای هر منزل توصیه میشود

با توجه به اینکه حدود ۷۰ در صد بدن هر انسانی آب است، داروتامین بر نوشیدن روزانه آب به مقدار حداقل ۸ لیوان تاکید. داروخانه آنلاین داروتامین تاکید دارد که شرایط زیستی، جغرافیایی و زمانی تعیین کننده روش‌های زندگی هر انسان و تصمیمات او است، در نتیجه انتخاب بین اینکه کدام نوع آب مصرفی برای شما مناسب‌تر است بستگی به شرایط زندگی شما و در دسترس بودن آب دارد

در نتیجه بهترین آب شرب، آبی است که در دسترس‌تر و سالم‌تر و کم هزینه تر باشد

بازنشر