عمرتان را با دست خودتان طولانی‌تر کنید!

1402-12-11 19:05:37

رعایت الگوهای غذایی سالم می‌تواند از ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر جلوگیری کند و امید به زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. طبق تحقیقات انجام‌شده، مشخص شده است که تغییر رژیم غذایی از الگوهای غذایی ناسالم به الگوهای غذایی سالم، امید به زندگی را در مردان و زنان به ترتیب 10.8 و 10.4 سال افزایش می‌دهد.

در بریتانیا، تخمین زده می‌شود که رژیم‌های غذایی ناسالم باعث بیش از 75هزار مرگ زودرس در هر سال می‌شوند. این آمار شامل تقریبا 17هزار مرگ در گروه سنی 15 تا 70 سال می‌شود. بهداشت عمومی انگلستان و دولت بریتانیا مردم را تشویق می‌کنند تا از الگوی غذایی توصیه‌شده در راهنمای Eatwell پیروی کنند تا به یک رژیم غذایی سالم و متعادل دست یابند.

در این تحقیق که به‌تازگی در نشریه Nature Food منتشر شده است، اطلاعات سلامت نزدیک به نیم میلیون نفر از ساکنان بریتانیا که عادت‌های غذایی آن‌ها در قالب مطالعه بانک زیستی بایوبنک بریتانیا ثبت شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.

محققان، ۴۶۷,۳۵۴ شرکت‌کننده را براساس عادات غذایی‌شان گروه‌بندی و تغییرات این عادات را در طول زمان مشاهده کردند. شرکت‌کنندگان براساس رژیم غذایی‌شان به سه دسته تقسیم شدند: افرادی با رژیم غذایی معمولی و ناسالم، افرادی که تغذیه‌ آن‌ها با راهنمای ایت‌ول (Eatwell Guide) هم‌خوانی داشت (که توسط سازمان ملی سلامت بریتانیا ارائه شده است) و افرادی که رژیم غذایی‌شان با معیار «رژیم غذایی طول عمر» به آن اشاره شده بود.

پس از تعدیل عواملی همچون سیگارکشیدن، مصرف الکل و فعالیت بدنی، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که امید به زندگی مردان و زنان ۴۰ ساله که از تغذیه ناسالم خود را به پیروی از توصیه‌های برنامه راهنمای Eatwell تغییر دائمی داده‌اند، تقریبا ۹ سال افزایش یافته است.

افرادی که از مصرف نوشیدنی‌های شیرین و گوشت‌های فرآوری‌شده خودداری کرده و به جای آن از یک رژیم غذایی غنی از غلات کامل، آجیل، میوه‌ها، سبزیجات و مقادیر متوسط ماهی که به‌طور کلی به‌عنوان رژیم غذایی طول عمر شناخته می‌شود، استفاده کرده‌اند، تا ۱۰ سال به طول عمر خود افزوده‌اند.

پژوهشگران در مقاله خود توضیح دادند که هر چه تغییرات ایجادشده در الگوهای غذایی سالم‌تر بیشتر باشد، امید به زندگی هم بیشتر خواهد بود. این قابلیت افزایش امید به زندگی، حتی زمانی که تغییر در رژیم غذایی در سنین بالاتر شروع شود، کاهش می‌یابد؛ اما این افزایش هنوز هم به‌صورت قابل توجه باقی می‌ماند.

همچنین پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که افراد ۷۰ ساله با ایجاد تغییرات پایدار در رژیم غذایی خود به سمت تغذیه سالم و مطابق با راهنمای Eatwell یا رژیم غذایی طول عمر، می‌توانند امید به زندگی خود را تا حدود ۴ تا ۵ سال افزایش دهند.

مطالعات قبلی نشان داده‌اند که الگوهای مختلف تغذیه سالم که با دستورالعمل‌های رژیم غذایی با خطر کمتر مرگ زودهنگام مطابقت دارند، در میان شهروندان آمریکایی به‌خوبی بازتاب می‌شوند.

در حال حاضر، این مطالعه جدید به بررسی و تحلیل جمعیت بریتانیا می‌پردازد و دامنه جغرافیایی این نوع مطالعات را گسترش می‌دهد؛ اما با نواقصی همراه است. برای مثال، بیوبانک (biobank) بریتانیا مصرف برنج را در داده‌های خود اندازه‌گیری نمی‌کند، درحالی‌که برای بسیاری از گروه‌های مهاجر این موضوع اهمیت دارد.

علاوه‌براین، مجموعه داده‌های موجود در بیوبانک بریتانیا به‌طور اساسی افرادی را شرح می‌دهد که از زمینه اجتماعی-اقتصادی اروپایی و از طبقه متوسط به بالا هستند.

پژوهشگران همچنین اذعان می‌کنند، در حالی که تحلیل آن‌ها به تغییرات پایدار در رژیم غذایی می‌پردازد، حفظ تغییرات در سبک زندگی در طول زمان با بهبود رژیم غذایی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و برای بسیاری، الگوهای غذایی در طول زمان متغیر می‌شود.

برای بسیاری از افراد، چالش تغییر رژیم غذایی به یک الگوی سالم نه‌تنها به‌دلیل عدم انگیزه، بلکه به‌خاطر دسترسی محدود به غذاهای مغذی است. مقامات بهداشت ممکن است توصیه کنند که افراد رژیم غذایی سالم را ادامه دهند؛ اما دسترسی به غذاهای مقرون‌به‌صرفه و مغذی ممکن است مشکل باشد. به‌همین منظور، سیاست‌های دولت می‌تواند در حل این مشکل کمک‌کننده باشند.

پژوهشگران بر نقش مالیات و یارانه‌های غذایی تاکید دارند که هدف آن تشویق مردم به مصرف غذاهای سالم‌تر نسبت به گزینه‌های ناسالم است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که اجرای سیاست‌های مالیات بر اقلام ناسالم (مانند نوشیدنی‌های شیرین) همراه با یارانه به گزینه‌های سالم، می‌تواند در هر سال جان ۶۰ هزار نفر در ایالات متحده را نجات دهد.

همچنین بهبود محیط‌های غذایی در مدارس و محل‌های کار از طریق حذف ماشین‌های فروش خودکار و ارائه گزینه‌های سالم‌تر، می‌تواند تاثیر مثبتی بر سلامت عمومی مردم داشته باشد. در کل، تغییر در سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم می‌تواند نقش موثری در افزایش امید به زندگی داشته باشد.

بازنشر