علائم پوستی نشان دهنده مشکل در کبد
بدن انسانها سیستم پیچیدهایست که به طور هماهنگ با یکدیگر کار میکنند. زمانی که یکی از اعضای بدن دچار مشکل شود، ممکن است سایر اعضا هم تحت تاثیر قرار بگیرند. کبد یکی از اعضای مهم بدن است که نقشهای مختلفی را بر عهده دارد. از جمله این نقشها میتوان به سمزدایی، تولید پروتئینها و ذخیره انرژی اشاره کرد.
تریگلیسرید و کلسترول دو نوع چربی در خون هستند که افزایش آنها ممکن است به بروز بیماریهای پوستی منجر شود. افزایش میزان این دو عامل باعث تولید مقادیر زیادی چربی در کبد میشود. این موضوع باعث ایجاد چربی در کبد شده و فرد ممکن است به بیماری کبد چرب دچار شود. در این مقاله از وبلاگ داروتامین به بررسی علائم و مشکلات پوستی نشان دهنده مشکل در کبد میپردازیم.
تاثیرات بیماری کبد روی پوست
بیماریهای کبدی ممکن است با نشانههای پوستی همراه باشند؛ اما لازم است به یاد داشته باشید که هر بیماری پوستی نشانه مطلقی برای بیماری کبدی نیست و برای شناسایی علت درونی آن، نیاز به معاینه توسط پزشک و انجام آزمایشات مرتبط دارید. کبد بهعنوان عضوی اصلی، وظیفه سوختوساز پروتئینها، متابولیسم چربیها و کربوهیدراتها را در بدن به عهده دارد و به تبدیل ریزمغذیهای حیاتی به شکلها و اشکالی قابل استفاده برای بدن کمک میکند.
یکی از شایعترین تأثیرات بیماریهای کبد و افزایش چربی خون روی پوست، بیماری زانتوما یا زردتومور است. این بیماری به شکل تجمع گلولههایی زردرنگ از چربی در بالا و پایین پلک چشم نمایان میشود. این تودههای چربی ممکن است در نقاط مختلف بدن مانند مفاصل، تاندونها، زانوها، آرنج، دستها و باسن هم ظاهر شوند. این تودهها بهعنوان برجستگیهای خوشهای، به رنگ زرد یا نارنجی، در زیر پوست قرار دارند و به طور معمول بدون درد هستند؛ با این حال، ممکن است خارش یا سوزش داشته باشند. در ادامه به علائم دیگری که در اثر بیماری کبدی در پوست ظاهر میشوند، میپردازیم.
زردی پوست
زردی پوست ناشی از بیماری کبدی به دلیل تجمع بیلی روبین در بدن ایجاد میشود. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که در کبد از هموگلوبین خون تولید میشود. زمانی که کبد دچار مشکل شود، نمیتواند بیلی روبین را به طور طبیعی دفع کند و در نتیجه این ماده در بدن تجمع مییابد. زردی پوست معمولا در قسمتهای سفید چشم، پوست صورت و کف دست و پا ظاهر میشود.
خارش پوست
خارش پوست، عمدتاً با مشکلاتی نظیر آلرژی، نیش حشرات و گرد و غبار در ارتباط است؛ اما ممکن است ناشی از افزایش سطح نمک صفراوی زیر پوست هم باشد. خارشی که در شب بدتر میشود، ممکن است نشانهای از ارتباط این بیماری با کبد باشد. با توجه به اعلام کلینیک مایو، برخی افراد ممکن است در یک ناحیه خاص مانند کف پا یا کف دست خود خارش را تجربه کنند، در حالی که افراد دیگر ممکن است خارش را در سراسر بدن خود حس کنند. خارشهای مرتبط با بیماری کبد به طور کلی شامل بثورات یا ضایعات پوستی نمیشود.
خارش پوست ناشی از بیماریهای کبدی معمولاً بر اندامها، بهویژه کف دست و پا تأثیر میگذارد. این نوع خارش ممکن است با عواملی مانند گرما (از جمله حمام آب گرم)، دوره قاعدگی، درمان جایگزینی هورمونی، اوایل بارداری و تماس با پشم تشدید شود. اگر شما چنین علائمی تجربه میکنید، توصیه میشود که به پزشک مراجعه کرده و تشخیص و درمان مناسب را از او دریافت کنید.
کبودی و خونریزی
کبودی و خونریزی هم میتوانند از علائم بیماری کبدی باشند. این علائم به دلیل اختلال در تولید پروتئینهای خون مانند فاکتورهای انعقادی ایجاد میشوند. کبودی و خونریزی معمولا در افراد مبتلا به هپاتیت B و هپاتیت C دیده میشود.
قرمز شدن کف دست
کبد نقش بسیار حیاتی در تنظیم فرآیندهای هورمونی دارد و تغییرات در سطوح هورمونی ممکن است باعث بروز بیماریهای پوستی چون «اریتم کف دست» شود. اریتم کف دست یک اختلال پوستی است که باعث قرمزی و التهاب در کف دستها میشود. این مشکل ممکن است بهعنوان یک موضوع ارثی ظاهر شود؛ اما همچنین ممکن است نتیجه بیماریهای متنوع دیگر هم باشد.
موارد متعددی از جمله بارداری و عوامل ارثی میتوانند باعث قرمزی کف دست شوند. با این حال، بیماریهای کبدی میتوانند منجر به گشادشدن رگهای خونی در دستها شده و باعث قرمزی کف دستها شوند. این موضوع ممکن است در پاها هم رخ دهد که بهعنوان «اریتم کف پا» شناخته میشود.
رگهای عنکبوتی
سیاهرگهای عنکبوتی که به آن سیروز آنژیوم عنکبوتی هم میگویند، با رسوب مولکولهای چربی در کبد مشخص میشود که گردش خون را کند میکند. این امر میتواند منجر به تشکیل لختههای خون به دلیل افزایش فشار خون و ایجاد رگهای واریسی در سطح پوست شود.
سیاهرگهای عنکبوتی مویرگهای کوچک، آسیبدیده، متورم آبی یا قرمز هستند که روی سطح پوست ظاهر میشوند. این رگها معمولاً در مراحل بعدی بیماری کبد چرب یا سیروز ظاهر میشوند. اگرچه این سیاهرگها میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند؛ اما بیشتر در صورت، پشت یا شانهها دیده میشوند. رگهای عنکبوتی بیشتر در افراد دارای اضافه وزن رایج است.
شرایط دیگری هم مانند آسیب دیدگی یا ایستادن طولانی مدت ممکن است باعث ایجاد رگهای عنکبوتی شوند. اگرچه این امور به صورت طبیعی میتوانند رخ دهند؛ اما اگر شما علائم زیادی از جمله ظاهرشدن رگهای عنکبوتی بهصورت شدید، همراه با احساس ضعف، خستگی غیر معمول، نفخ شدید یا تغییر رنگ پوست یا چشمهای خود را تجربه میکنید، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
راههای پیشگیری از بیماریهای کبدی
- پرهیز از مصرف بیشازحد الکل؛
- پرهیز از اعمال خطرناک از جمله سوء مصرف مواد مخدر تزریقی و ارتباطات جنسی بدون محافظت؛
- مشاوره با پزشک در مورد واکسنزنی هپاتیت B در صورت تماس با مایعات بدن افراد مبتلا به هپاتیت؛
- مصرف معقول و تحت نظر پزشک داروهای تجویزی؛
- رعایت ایمنی در استفاده از اسپرههای مختلف از جمله حشرهکشها، قارچکشها، مواد شیمیایی، سموم و رنگها؛
- حفظ وزن به حد مناسب برای حفظ سلامتی بدن.
جمع بندی
در پایان، مهم است با آگاهی از علائم پوستی که ممکن است نشانگر مشکلات در کبد باشند، توجه ویژهای داشته باشید. علائمی مانند زردی پوست، خشکی و خارش، پتکهای خونی، تغییرات در انگشتان و ناخنها، اطلاع میدهند که کبد ممکن است بهعنوان یک ارگان حیاتی دچار مشکلاتی شده باشد. هر چند این علائم میتوانند نشانههای متنوعی داشته باشند، اما در هر صورت، مشاوره و ارزیابی پزشکی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
علائم پوستی نشان دهنده مشکل در کبد معرفیشده در این مقاله، میتوانند اولین نشانهای باشند که نشان میدهند کبد شما دچار مشکل شده است. در صورت تجربه هر یک از این علائم، توصیه میشود به پزشک مراجعه کرده و تستها و آزمایشات تشخیصی مناسب را انجام دهید. تشخیص زودهنگام و درمان مشکلات کبد میتواند به پیشگیری از تعدادی از بیماریهای جدی کمک کند. بهعلاوه، تغییر در سبک زندگی و مصرف مکملهای سلامت کبد نیز میتوانند در پیشگیری از بیماریهای کبدی مؤثر باشند.