نکات مهم در مورد کم خونی و علل به وجود آمدن آن
کم خونی چیست و چه کسانی در معرض ابتلا به آن قرار دارند؟
بدون شک از ابتدای کودکی تا به الان بارها در رابطه با کم خونی شنیده اید. افراد زیادی هستند که در طول زندگی خود با عارضه کم خونی مواجه شدهاند. متاسفانه کمخونی یک بیماری شایع است که نه تنها در ایران بلکه در سراسر دنیا معضل بزرگی برای سلامت انسان است. تاثیری که این عارضه بر کیفیت زندگی افراد دارد، پیدا کردن یک روش درست برای درمان آن را الزامی کرده است. ما در این مقاله سعی داریم مطالب مهم و کلیدی را در رابطه با کم خونی و مکملهای کم خونی در اختیار خوانندگان محترم قرار دهیم.
سلولهای خونی یا گلبولهای قرمز حاوی آهن و هموگلوبین هستند. وظیفه اصلی سلولهای خونی این است که به کمک هموگلوبین و آهن، اکسیژن را به اندامها و بافتهای بدن تزریق کنند. در صورتی که بدن انسان قادر به تولید سلولهای خونی به اندازه نیاز بافتها و اندامها نباشد، عارضه آنمی یا کم خونی به وجود میآید. فردی که به کمخونی مبتلا است همواره در طول روز احساس خستگی و بیحالی دارد، احساس سرما میکند و ظاهری رنگ پریده دارد. تمامی این علائم به دلیل کمبود اکسیژن در اندامهای بدن اتفاق میافتد.
انواع کم خونی که با مصرف مکملهای کم خونی درمان میشوند
جالب است بدانید کم خونی عارضهای است که چندین نوع مختلف دارد. با وجود این نکته مشترک در بین همه آنها کاهش سلولهای خونی یا گلبولهای قرمز است. البته انواع مختلف کم خونی با مصرف مکملهای کم خونی درمان میشود، مگر در موارد خاص. در زیر برخی از دلایل به وجود آمدن کم خونی را شرح دادهایم:
1. کمبود آهن در بدن منجر به کاهش تولید هموگلوبین میشود، به عبارتی آنمی یا فقر آهن یکی از دلایل اصلی ایجاد کم خونی است.
2. در صورتی که ویتامینهای مورد نیاز به مغز استخوان نرسد یا توانایی دسترسی به آنها را نداشته باشد، توانایی تولید سلولهای خونی کاهش مییابد. ویتامین B12 یکی از مواد مورد نیاز برای تولید گلبولهای قرمز است.
3. آنمی همولیتیک یا به عبارتی از بین رفتن گلبولهای قرمز زودتر از زمان مقرر.
4. نقص ژنتیکی سلولهای خونی که در نهایت منجر به آنمی سلولهای داسی شکل میشود.
5. عدم توانایی مغز استخوان در تولید سلولهای خونی بر اثر نارساییهای اکتسابی، به این حالت آنمی فانکونی – آنمی آپلازی گفته میشود.
6. استفاده از برخی رژیمهای غذایی خاص که در آنها مواد غذایی خون ساز قرار ندارد.
شایع بودن عارضه کم خونی در جهان
بیشتر از دو میلیارد نفر در جهان به عارضه کم خونی مبتلا هستند. این تعداد معادل 30 درصد جمعیت کل جهان است که به نوبه خود آمار بسیار زیادی است. بر اساس تحقیقات انجام شده مرم کشورهای در حال توسعه و کشورهایی که از نظر اقتصادی در وضعیت نامساعدی قرار دارند، بیشتر از سایر کشورها به کم خونی مبتلا هستند. البته در کشورهای ثروتمند و پیشرفته نیز کم خونی یک عارضه شایع است. به عنوان مثال در ایالات متحده آمریکا حدود سه میلیون نفر از جمعیت به این عارضه مبتلا هستند.
علت ایجاد کم خونی چیست؟
کمبود آهن در بدن یکی از دلایل اصلی کم خونی است، در واقع بدن به دلیل فقر آهن به این عارضه مبتلا میشود. این نوع کمخونی نسبت به انواع دیگر این عارضه شایعتر است. برای تولید هموگلوبین در بدن میبایست به مقدار لازم آهن وجود داشته باشد. در صورتی که آهن مورد نیاز بدن تامین نشود تولید هموگلوبین و به دنبال آن تولید سلولهای خونی در بدن مختل میشود. در ادامه به برخی دیگر از دلایل کم خونی اشاره کردهایم:
1. پیروی از رژیمهای غذایی که در آنها مواد حاوی ویتامین B12 وجود ندارد
2. مشکلات گوارشی و سوءهاضمه که در پی آن توانایی جذب ویتامین B12 از بین میرود
3. عدم وجود اسید فولیک در رژیم غذایی
4. ابتلا به اختلالات و نقصهای خونی ژنتیکی مانند آنمی سلولهای داسی شکل و تالاسمی
5. ابتلا به کم خونی همولیتیک، در این بیماری گلبولهای قرمز خون تجزیه میشوند
6. مشکلات کلیوی و اختلالات هورمونی مانند لوپوس، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید
افرادی که در معرض ابتلا به کم خونی قرار دارند
لازم به ذکر است که احتمال ابتلا به کم خونی برای هر فردی وجود دارد. در ادامه گروههایی که بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به کم خونی هستند را معرفی کردهایم:
1. کودکان در رده سنی 1 تا 2 سال: در این بازه سنی بدن کودک بیش از هر زمان دیگری به آهن نیاز دارد، در صورتی که بدن کودک در این دوره آهن مورد نیاز خود را دریافت نکند احتمال ابتلا به کم خونی بسیار زیاد است.
2. بانوان: خانمها در طول زندگی خود با دورهی قاعدگی و بارداری مواجه هستند. زنان در هنگام سپری کردن این مواد خون زیادی را از دست میدهند و این موضوع آنها را به سمت کم خونی سوق میدهد. دختران و بانوانی که سیکل قاعدگی سنگینی دارند و در طی این دوره خونریزی شدیدتری دارند، بیشتر از بقیه در معرض کم خونی قرار دارند.
3. افرادی که در رده سنی بالای 65 قرار دارند: عموما رژیم غذایی افراد سالمند به گونهای است که مواد حاوی آهن در آنها کمتر وجود دارد. علاوه بر این در چنین دورهای از زندگی احتمال ابتلا به انواع بیماری مزمن زیاد است، این بیماریها زمینه ساز ابتلا به کم خونی هستند.
4. افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند: داروهایی مانند وارفارین، آسپیرین و محصولات هپارینی به دلیل خاصیت رقیق کنندگی که دارند، منجر به ایجاد کم خونی میشوند.
مصرف مکملهای کم خونی برای درمان کم خونی
در صورتی که به کم خونی مبتلا هستید، مراجعه به پزشک متخصص برای شما الزامی است. بدون شک یکی از توصیهها و تجویز پزشک برای افراد مبتلا به کم خونی مکملهای کم خونی و مکمل آهن است. در مکمل کم خونی سه نوع آهن وجود دارد که عبارتاند از: سولفات آهن، گلوکونات آهن و فومارات آهن. مصرف این مکملها در کودکان، خانمها و آقایان با توجه به رده سنی که دارند متفاوت است. در صورتی که قصد مصرف این مکملهای دارویی را دارید، الزامی است که در رابطه با مقدار و نحوه مصرف با دکتر داروساز یا پزشک متخصص مشورت نمایید.
معرفی بهترین مکملهای کم خونی
یکی از کارآمدترین محصولاتی که میتوانید به منظور سلامت بدن و درمان عارضه کم خونی مصرف کنید، محلول خوراکی ویتا گلوبین ویتان فارما است. این محلول سرشار از مواد معدنی مختلف و ویتامینهای مهم برای بهبود سلامت بدن است. مصرف این محلول خوراکی کمبود عناصر غذایی بدن را جبران و مشکلات تغذیهای را برطرف میکند. این محصول یک داروی اساسی برای سلامت بدن است. ویتامینهای موجود در ویتا گلوبین تضمین کننده سلامت بدن هستند. برخی از تاثیرات مثبت این محصول عبارتند از: بهبود بینایی و سلامت پوست، ارتقا بهبود سیستم ایمنی، محافظت از سلامت قلب و عروق، موثر در تقویت عضلات و استخوانها، موثر در کارایی بهتر مغز و سیستم عصبی.
مصرف این محلول مزایای زیادی برای سلامت جسم دارد و کیفیت زندگی شما را به طرز چشمگیری افزایش خواهد داد. افزایش انرژی بدن به حفظ سلامتی بدن کمک میکند و مانع از ابتلا به بیماریهای مختلف و مشکلات بهداشتی میشود. محلول ویتا گلوبین یک ترکیب فوقالعاده از مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای چرب امگا، آنتی اکسیدانهای قوی و تقویت کننده است.
فرمولاسیون ویژه قرص روفولیک پریناتال عیبدی مختص به نسل جدید مکملهای کم خونی است. این قرص به نسبت سایر مکملهای کم خونی موجود در بازار اثربخشی قویتر و عوارض جانبی کمتری دارد. مصرف این محصول تاثیر زیادی در جبران کمبود ید و فولات بدن دارد. از دیگر ویژگیهای قرص روفولیک پریناتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
موثر در کاهش کم خونی ناشی از کمبود فولات
تامین میزان کافی ید و فولات مورد نیاز مصرف بدن
موثر در درمان کم خونی در دوران بارداری
بانوان باردار بیشتر از افراد دیگر به فقر فولات مبتلا میشوند. مصرف این قرص در حفظ سلامت نوزاد تاثیرگذار است. لازم به ذکر است که مصرف این مکمل تنها باید بر اساس دستور پزشک صورت بگیرد.
یکی از بهترین مکملهای موثر در درمان فقر آن ویال خوراکی نیوهم چو آ فارم است. این مکمل حاوی مقدار زیادی آهن، مس و منگنز است. مصرف این محصول نقش مهمی در پیشگیری از فقر آهن و ارتقا سیستم ایمنی بدن دارد. علاوه بر آن افرادی که از این مکمل استفاده میکنند کمتر از سایرین در معرض ابتلا به بیماریهای مزمن قرار دارند، زیرا این ماده حاوی موادی است که سلامت بدن را بهبود میبخشند. مصرف این مکمل برای خانمها و آقایان توصیه میشود. بانوان به دلیل عادت ماهیانهای که دارند، بیشتر از مردان در معرض ابتلا به کم خونی قرار میگیرند.
ویتامینها و عناصر مورد نیاز برای تشکیل گلبولهای قرمز و هموگلوبین، از ترکیبات اصلی کپسول فرو کامپلیت سوپرابیون هستند. این کپسول با کمک به تولید سلولهای خونی در درمان کم خونی موثر است. از جمله املاح موجود در این محصول میتوان به روی، آهن و مس اشاره کرد. اثر بخشی این کپسول به دلیل وجود ویتامینهای 6B ،12B و ویتامین سی در ترکیب آن دوبرابر شده است. اسید فولیک نیز یکی دیگر از مواد موثر در ترکیبات این کپسول است. مصرف این کپسول عوارض ناشی از کم خونی را برطرف و انرژی شما را در طول روز افزایش خواهد داد.
یکی از فواید مصرف قرص فرفولیک الحاوی بهبود وضعیت آهن و فولیک اسید بدن است. این ماده حاوی مقدار قابل توجهی اسید فولیک و آهن به فرم فومارات است. اصلیتری خاصیت این قرص درمان کم خونی ناشی از فقر آهن است.
استفاده از این محصول آهن مورد نیاز بدن را تامین و از این طریق از کم خونی ناشی از فقر آهن پیشگیری میکند. قرص ب کمپلکس + آهن نکستایل یک داروی موثر در جهت تامین ویتامینهای گروه ب برای بدن است. با مصرف این دارو شاهد کاهش علائم کم خونی در بدن خواهید بود.
مصرف مکملهای کم خونی گام موثری در جهت پیشگیری از عارضه شایع کم خونی یا آنمی است. لازم به ذکر است که مصرف این دسته از مکملها میبایست با تجویز پزشک متخصص صورت بگیرد.