آشنایی با جدول حقایق تغذیه‌ای مکمل‌ها و اهمیت آن

تمام مکمل‌های دارویی و حتی مواد غذایی بسته‌بندی‌شده برچسب تغذیه‌ای دارند. این برچسب‌های «حقایق تغذیه‌ای» می‌توانند به شما در انتخاب مکمل مناسب کمک کنند. در این مقاله از وبلاگ داروتامین قصد داریم شما را با اصطلاحات و چگونگی استفاده از اطلاعات این برچسب‌ها بیشتر آشنا کنیم.

معرفی جدول حقایق تغذیه‌ای

برچسب‌های تغذیه، ابزاری اطلاعاتی با پتانسیل تشویق به خرید و عادات غذایی سالم هستند. بررسی‌های سیستماتیک نشان می‌دهند که مصرف‌کنندگان ممکن است در اغلب موارد از مطالعه برچسب‌های تغذیه‌ای اجتناب کرده و از آن‌ها برای انتخاب محصولات غذایی استفاده نکنند. برچسب حقایق تغذیه‌ای روی اکثر غذاهای بسته‌بندی‌شده در ایالات متحده از زمان تصویب قانون برچسب‌گذاری و آموزش تغذیه در سال 1990 مورد نیاز بوده است.

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)  قوانینی را برای به‌روز رسانی قالب و محتوای جدول حقایق تغذیه‌ای منتشر کرد تا برچسب‌ها را قابل درک‌تر کند. همچنین بتواند، تحولات علمی در مورد نقش رژیم غذایی در خطر بیماری را منعکس کند و اندازه کالری وعده‌ها را برای هماهنگی بهتر با دریافت واقعی رژیم غذایی به‌روز کند. در چارچوب این تغییر سیاست اخیر، تحقیق در مورد ترجیحات حقایق تغذیه‌ای محصولات غذایی و ارتباط استفاده از آن‌ها با کیفیت رژیم غذایی ضروری است.

این تحقیقات به بررسی ویژگی‌های کاربرانی که از جدول حقایق تغذیه‌ای روی بسته‌بندی محصولات استفاده می‌کنند می‌پردازد. همچنین، رابطه بین استفاده از این حقایق تغذیه‌ای و دریافت رژیم غذایی گزارش‌شده توسط خود کارشناسان می‌پردازد را هم مورد بررسی قرار می‌دهد.

اهمیت جدول حقایق تغذیه‌ای

تحقیقات نشان‌دهنده استفاده از برچسب مربوط به اطلاعات تغذیه‌ای یک خوراکی در یک رژیم غذایی سالم است؛ اما پیامدها و تأثیرات خاص کمتر مشخص است. Ollberding و همکاران او طی تحقیقاتی دریافتند که استفاده از حقایق تغذیه‌ای در میان شرکت‌کنندگان در بررسی ملی سلامت و تغذیه (NHANES) 2005-2006 با عوامل اجتماعی جمعیت شناختی مانند زن، سفیدپوست، داشتن تحصیلات و درآمد بالا، مسن‌تر بودن و تنها زندگی کردن مرتبط بود. استفاده بیشتر از الگوهایِ غذایی بهتر، از جمله قند کمتر، چربی کلِ اشباع‌شده و مصرف انرژی همراه بود.

اندازه‌گیری استفاده از حقایق تغذیه در بزرگسالان با توجه به کیفیت غذایی ضعیفی که بسیاری از بزرگسالان خصوصا جوانان نشان می‌دهند، اهمیت این  جدول حقایق  تغذیه‌ای در ایجاد عادات غذایی طولانی‌مدت و پیشگیری از بیماری‌های مزمن، انتخاب‌ها و عادات غذایی سالم، مهم است.

برای افزایش کیفیت رژیم غذایی، محققان دریافته‌اند که استفاده از برچسب عمومی گزارش‌شده توسط خود (نه لزوماً حقایق تغذیه‌ای) با مصرف بیشتر میوه‌ها و سبزیجات، فیبر و استفاده کمتر از غذای سرخ‌شده مرتبط است. شکاف‌های قابل توجهی هنوز باقی مانده است؛ با این حال، در درک محققان، استفاده از حقایق تغذیه‌ای، علاوه‌بر ویژگی‌های اولیه اجتماعی و جمعیت‌شناختی، انواع اطلاعات مورد نظر مصرف‌کنندگان و نحوه مقایسه کاربران برچسب تغذیه در مورد نتایج گسترده رژیم غذایی باید انجام شود.

در واقع، نتایج گسترده رژیم غذایی مانند بازدید از رستوران، گروه‌های غذایی، ریزمغذی‌ها و انطباق با دستورالعمل‌های غذایی باید انجام شود. درک بهتر انواع اطلاعات مورد علاقه مصرف‌کنندگان می‌تواند به‌روزرسانی‌های آینده برای طراحی برچسب را اطلاع دهد و به طور بالقوه استفاده بیشتر از برچسب را با همسو کردن سیاست‌ها با ترجیحات مصرف‌کننده تشویق کند.

سروینگ سایز (اندازه سهم غذایی) تعداد سروینگ موجود در یک بسته

سروینگ سایز

به عبارت  serving size و  serving per container در جدول بالا دقت کنید.

سروینگ سایز (serving size) بیانگر مقدار معمول و مناسب مصرف یک مکمل یا ماده غذایی است. معمولا بقیه اطلاعات موجود روی برچسب حقایق غذایی برحسب یک سروینگ سایز از مکمل بیان می‌شود.

تعداد سروینگ موجود در یک بسته (serving percontainer) نشان می‌دهد چه تعداد از سروینگ سایز مشخص‌شده در یک بسته از مکمل وجود دارد.

برای مثال، سروینگ سایز در برچسب حقایق تغذیه‌ای این مکمل، برابر با یک قرص بوده و تعداد سروینگ موجود در یک جعبه از این مکمل برابر با ۶۰ عدد است.

این نکته را به یاد داشته باشید که سروینگ سایز، مقدار توصیه‌شده برای مصرف مکمل شما نیست. ممکن است این مقدار با توجه به توصیه پزشک، دکتر داروساز یا بخش «مقدار مصرف» موجود روی بسته‌بندی مکمل، متفاوت باشد.

درصد ارزش روزانه (Daily Value%)

درصد ارزش روزانه

درصد ارزش روزانه (DV%) به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید چه مقدار از یک ماده مغذی در یک سروینگ وجود دارد. متخصصین تغذیه توصیه می‌کنند روزانه میزان مشخصی از مواد مغذی مختلف را دریافت کنید. درصد ارزش روزانه به شما می‌گوید چه درصدی از میزان توصیه‌شده برای یک ماده مغذی را روزانه از یک سروینگ مکمل دریافت می‌کنید. با این روش می‌توانید بفهمید که آیا میزان یک ماده مغذی موجود در مکمل شما مقدار نیاز روزانه شما را تامین می‌کند یا خیر.

برای مثال، با توجه به برچسب حقایق تغذیه‌ای بالا متوجه می‌شوید که با مصرف یک سروینگ سایز از این مکمل، ۵۰درصد از نیاز روزانه خود به پروتئین را تامین می‌کنید.

اطلاعات تغذیه‌ای و رژیمی

اطلاعات موجود روی یک برچسب غذایی به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید که آیا یک مکمل یا غذای مشخص با رژیم غذایی کلی شما متناسب است یا خیر. این بخش نشان می‌دهد چه مقدار از مواد زیر در هر سروینگ وجود دارد:

  • مقدار کالری موجود؛
  • مقدار چربی‌های مختلف از جمله: چربی کل، اشباع و چربی‌های ترانس؛
  • مقدار کلسترول؛
  • مقدار سدیم؛
  • مقدار کربوهیدرات‌ها مانند: فیبر، قند کل و شکر؛
  • مقدار پروتئین؛
  • مقدار ویتامین‌ها و موادمعدنی.

به‌عنوان مثال، جدول زیر نشان می‌دهد که با مصرف یک سروینگ از این ماده غذایی 6.7گرم کربوهیدرات به بدن شما می‌رسد.

اطلاعات تغذیه‌ای و رژیمی

این اطلاعات می‌توانند به شما کمک کنند تا مکمل یا مواد غذایی مورد نیازتان را آگاهانه انتخاب کنید. همچنین شما می‌توانید در صورت نیاز برای انتخاب مکمل مناسب با دکتر داروسازتان مشورت کنید.

  • همه مواد مغذی یا موادی که در برچسب حقایق تغذیه‌ای ذکر شده‌ٰاند با هم برابر نیستند. برخی از آن‌ها برای شما مناسب‌تر هستند و باید بیشتر خورده شوند. این موارد شامل:

فیبر: فیبر به بدن شما کمک می‌کند تا غذایی که می‌خورید را هضم کند. همچنین می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و انواع خاصی از سرطان کمک کند. اگر غذا در هر وعده حاوی 5 گرم یا مقدار بیشتری فیبر باشد، فیبر بالایی دارد. مردان 50 ساله یا کمتر باید حداقل 38 گرم فیبر در روز دریافت کنند. زنان 50 ساله یا کمتر باید حداقل 25 گرم فیبر در روز دریافت کنند. فیبر در میوه‌ها، سبزیجات و غلات به‌صورت کامل یافت می‌شود. برای اطلاع از میزان فیبر موجود در محصولات غذایی به دنبال کلمه غلات کامل در بسته‌بندی و لیست مواد تشکیل‌دهنده باشید.

میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر

ویتامین‌ها و مواد معدنی: انواع اصلی آن‌ها عبارت‌اند از ویتامینA، ویتامینC، کلسیم و آهن. ویتامین D و پتاسیم هم مهم هستند. با پزشک خود در مورد ویتامین‌ها، مواد معدنی مورد نیاز خود و مقدار آن صحبت کنید. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد میزان ویتامین‌ها و مواد معدنی مصرفی خود را کاهش دهید. به‌عنوان مثال، اگر سطح بالایی از پتاسیم دارید که می‌تواند منجر به مشکلات قلبی شود، ممکن است نیاز به مصرف کمتر غذاهای حاوی پتاسیم داشته باشید. این مورد شامل غذاهایی مانند موز، سیب زمینی و گوجه فرنگی یا حتی سس گوجه فرنگی می‌شود.

ویتامین‌ها و مواد معدنی

  • سایر مواد مغذی برای شما مضر هستند و باید کمتر مصرف شوند. که شامل:

چربی اشباع‌شده: این نوع چربی می‌تواند خطر بیماری قلبی و کلسترول بالا را افزایش دهد. به طور متوسط یک فرد بالغ باید کمتر از 20 گرم چربی اشباع‌شده در روز مصرف کند.

چربی‌های ترانس: این نوع چربی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را هم افزایش می‌دهد. در حالت ایده‌آل، شما باید روزانه 0 گرم چربی ترانس دریافت کنید. به خاطر داشته باشید، اگر در هر وعده کمتر از 0.5 گرم چربی ترانس داشته باشد، شرکت‌ها می توانند 0 گرم را لیست کنند. این بدان معناست که ممکن است غذای شما دارای چربی ترانس باشد، حتی اگر روی برچسب تغذیه 0 نوشته شده باشد. فهرست مواد تشکیل‌دهنده محصولات چربی ترانس را بررسی کنید.

این چربی، شامل هر روغن گیاهی هیدروژنه می‌شود. چربی ترانس اغلب در محصولات پخته‌شده، غذاهای سرخ‌شده، میان‌وعده‌ها و مارگارین یافت می‌شود. شما باید کمتر از 300 میلی‌گرم کلسترول در روز بخورید. اگر بیماری قلبی دارید، کمتر از 200 میلی‌گرم در روز مصرف کنید.

  • سوالاتی که لازم است در خصوص استفاده از مواد غذایی از پزشک خود بپرسید:
  • چگونه بفهمم به چه مقدار کالری نیاز دارم؟
  • آیا همه محصولات با برچسبِ بدون چربی برای من مناسب هستند؟
  • اگر در برچسب حقایق تغذیه 0 گرم کلسترول ذکر شده باشد، آیا برای من مناسب است؟

به‌صورت کلی، استفاده از جدول حقایق تغذیه‌ای می‌تواند به شما کمک کند تا سبک زندگی سالم‌تری داشته باشید و از استفاده از محصولات دارای مواد مضر اجتناب کنید.

 

ارسال نظر