واکسن آنفولانزا، راهنمای جامع برای انتخاب بهترین واکسن آنفولانزا
آنفولانزا را بشناسیم
آنفولانزا (Influenza) یا سرماخوردگی ویروسی یک عفونت ویروسی است که سیستم تنفسی را تحت تأثیر قرار میدهد. آنفولانزا یک بیماری بسیار شایع است و میتواند در هر سنی از افراد ایجاد شود. ویروس آنفولانزا از عموما از سه نوع A، B و C است که ویروسهای A و B بیشتر موجب ایجاد بیماری آنفولانزا میشوند
آنفولانزا از طریق قطرههای تنفسی که در هنگام سرفه، عطسه یا صحبت کردن به هوا منتشر میشود، منتقل میشود. همچنین، با لمس سطوح آلوده و سپس لمس صورت، هم انتقال ویروس نیز امکانپذیر است.
توصیه میشود که افراد در برابر آنفولانزا، اقدامات بهداشتی مثل شستشوی دستها با آب و صابون، پوشیدن ماسک و جلوگیری از تماس نزدیک با افراد مبتلا را رعایت کنند. واکسیناسیون نیز به عنوان روش مؤثری برای پیشگیری از آنفولانزا معرفی شده است. در صورت بروز علائم آنفولانزا، مراجعه به پزشک و استفاده از داروها و استراحت مناسب توصیه میشود.
بیماری آنفولانزا میتواند خفیف تا شدید باشد و در برخی موارد ممکن است منجر به بستری شدن یا مرگ شود. سالانه حدود ۳ الی ۵ میلیون نفر به آنفولانزای شدید مبتلا و حدود ۲۹۰ الی ۶۵۰ هزار مرگ به دنبال آنفولانزا رخ میدهد. علائم آنفولانزا مشابه علائم سرماخوردگی است، اما بیشتر طول میکشد. اگرچه همه افراد در خطر ابتلا به آنفولانزا هستند، اما افراد مستعد و دارای بیماریهای زمینهای مانند کودکان در سن تحصیل، افراد مسن، افراد دارای بیماریهای قلبی و بیماریهای ریوی و دیابت و همچنین افراد شاغل در حوزههای پزشکی و درمانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا و نوعهای شدید آن هستند و باید واکسیناسیون و روشهای دیگر پیشگیری از آنفولانزا را پیگیری کنند. مقامات بهداشتی به همه افراد ۶ ماهه و بالاتر توصیه میکنند که هر سال واکسن آنفلوانزا دریافت کنند.
علائم بیماری آنفولانزا چیست؟
علائم آنفولانزا ۴۸ ساعت پس از تماس با ویروس در بدن ظاهر میشود. این علائم میتواند شامل: تب، لزر، دردهای عمومی بدن، سردرد و علائم تنفسی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سرفه باشد. شدت و نوع علائم در افراد مختلف و بسته به شدت بیماری میتواند متفاوت باشد. گرچه اکثر افراد در عرض یک هفته کاملاً بهبود مییابند اما خطر عوارض جدیتر آنفولانزا مانند ذات الریه و مرگ در افراد دارای بیماریهای زمینه ای، کودکان، افراد بسیار مسن و افراد دارای بیماران مزمن ریوی بیشتر است.
واکسن آنفولانزا
واکسنهای آنفولانزا واکسنهایی هستند که از بدن در برابر چهار نوع ویروس آنفولانزا محافظت میکنند. در واقع واکسنهای آنفلوانزا حاوی مقادیر اندک از ویروس به صورت کشته شده یا غیرفعال هستند تا بدن در برابر آنها محافظت ایجاد کند. باید تاکید داشت که این ویروسها غیرفعال یا کشته شده هستند، بنابراین نمیتوانند باعث آنفولانزا شوند.
امروزه واکسنهای آنفولانزا به دو فرم در بازار دارویی دنیا وجود دارند:
واکسنهای تزریقی (که عموما در بازو تزریق میشوند) و واکسنهای به شکل اسپری بینی
چرا واکسن آنفلوانزا مهم است؟
واکسیناسیون آنفولانزا سالانه از هزاران بستری شدن در بیمارستان جلوگیری میکند.
واکسن آنفولانزا از حدود ۸۰ سال قبل تولید شده و در طی این مدت نقش بسیار موثری در پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا و کاهش عوارض آن داشته است. کافی است برای بررسی اثربخشی واکسن آنفولانزا به آمارهای زیر توجه نمایید:
اثربخشی واکسن آنفولانزا حدود ۶۰ درصد گزارش شده است.
میزان مراجعه به پزشک به دنبال ابتلا به آنفولانزا را ۴۰ الی ۶۰ درصد کاهش میدهد.
در صورت ابتلا به بیماری، نقش موثری در کاهش شدت بیماری دارد و ریسک بستری در بیمارستان را کاهش (میزان بستری در ICU را به میزان ۲۶٪ و میزان مرگ را حدود ۳۶٪ کاهش میدهد) میدهد.
در افراد دارای بیماری زمینه ای، مانع بروز عوارض و تشدید بیماری میشود.
در بارداری به ایمنی مادر و کودک به خصوص در ماههای ابتدایی پس از زایمان کمک میکند.
ریسک بیماری شدید را در کودکان تا ۷۵درصد کاهش میدهد.
توجه داشته باشید که میزان تاثیر واکسن آنفولانزا در افراد مختلف با سن و وضعیت سلامتی مختلف، متفاوت میباشد.
چه کسانی باید واکسن آنفلوانزا بزنند؟
برای همه افراد ۶ ماهه و بالاتر و حتی بزرگسالان سالم و بدون بیماری زمینهای توصیه میشود که هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کنند
سازمان جهانی بهداشت واکسیناسیون سالیانه آنفلوانزا را بهطور رایج توصیه میکنند، بهویژه در افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند و آنهایی که با افراد در معرض خطر زندگی میکنند یا مراقب و خدمات بهداشتی و درمانی را به آنها ارائه میکنند.
افراد در معرض خطر عبارتند از:
بانوان باردار
سالمندان (افراد ۶۵ سال به بالا)
افراد مبتلا به بیماریهای مزمن قلبی
مبتلایان به بیماری مزمن کبد (از جمله سیروز)
مبتلایان به بیماری مزمن کلیه (بهعنوان مثال سندرم نفروتیک)
افرادی که طحالشان را درآوردهاند یا آنکه طحالشان بهدرستی کار نمیکند.
کسانی که دچار ضعف و کمبود ایمنی هستند. (مثلاً افراد آلوده به اچآیوی، آنهایی که یک داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی دریافت میکنند، افرادی که در حال شیمیدرمانی هستند؛ و کلیه کسانی که با چنین افرادی در یک منزل زندگی میکنند.)
افرادی که در تعداد زیاد، در یک محیط با هم زندگی میکنند و ممکن است عفونت را به هم منتقل کنند؛ همچون مدارس، دانشگاه ها، زندانها، خانههای سالمندان و خوابگاهها
کارکنان بهداشتی و درمانی (هم برای محافظت خودشان و هم جهت جلوگیری از عفونت ویروس به دیگران)
باید تاکید کرد که تزریق واکسن آنفولانزا در کسانی که سابقه ابتلا به پگیلن باره را داشتهاند، ممنوع است
چند نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد؟
واکسن آنفولانزا انواع مختلفی دارد و بستگی به سن، سابقه حساسیت و بیماریهای زمینهای و بر اساس تشخیص پزشک، نوع واکسن انتخاب شده در افراد مختلف، متفاوت میباشد. به طور کلی انواع واکسن آنفولانزا به ۳ نوع کلی تقسیمبندی میگردند که عبارتند از:
واکسنهای ضعیف شده زنده (LAIV)
این نوع واکسن، حاوی ویروس آنفولانزای ضعیف شده زنده به شکل اسپری بینی هستند و در افراد ۲ الی ۴۹ساله قابل استفاده میباشند. واکسنهای آنفولانزا زنده ضعیف شده ۴ ظرفیتی بوده و ایمنی حاصل از آنها ۲ هفته پس از تزریق واکسن ایجاد میگردد. ایمنی حاصل از واکسن آنفولانزای ضعیف شده زنده تقریبا مشابه با سایر واکسنها میباشد، اما در بسیاری افراد مصرف آن ممنوع بوده و یا توصیه نمیگردد
امروزه از واکسنهای آنفولانزای ضعیف شده زنده کمتر استفاده میگردد. این واکسنها در بارداری توصیه نمیشوند. در حال حاضر این نوع واکسن آنفولانزا در ایران موجود نمیباشد.
واکسنهای غیرفعال (IIV)
بیشترین نوع واکسن آنفولانزا در جهان، واکسنهای آنفولانزای غیر فعال است و اغلب بیخطر و بسیار ایمن میباشند. واکسنهای آنفولانزای غیرفعال ممکن است سه یا چهار ظرفیتی بوده و در برابر انواع آنفولانزای A و B ایمنی ایجاد میکنند. واکسن آنفولانزای غیرفعال به صورت تزریقی میباشد و در تمام افراد بالای ۶ ماه ایمن میباشد. به طور مثال تمام واکسنهای فرانسوی و هلندی موجود در ایران، به استثنای واکسن ایرانی فلوگارد، از نوع واکسن آنفولانزای غیرفعال میباشند.
واکسنهای نوترکیب
واکسنهای آنفولانزای نوترکیب مانند واکسن آنفولانزای ایرانی فلوگارد اغلب از ذرات پروتئینی ویروسی که در برابر ویروسهای زیرگروه A و B آنفولانزا ایمنی ایجاد میکنند، ساخته شده اند. میزان حساسیت به این واکسنها کمتر بوده و انتخاب مناسبی به خصوص در افراد مسن میباشند. انواع ایرانی و خارجی واکسن آنفولانزای نوترکیب وجود داشته ولی در ایران فقط نوع ایرانی این واکسنها به نام فلوگارد در دسترس میباشد.
چه واکسنهای آنفولانزایی برای تزریق در ایران موجود میباشد؟
واکسن آنفولانزا اینفلووک هلندی یا Influvac
این واکسن در دو مدل سه و چهار ظرفیتی تولید میشود و محصول کمپانی ABOTT میباشد
واکسن آنفولانزا هلندی سه ظرفیتی Influvac
به طور کلی مهمترین ویژگیهای واکسن آنفولانزا هلندی سه ظرفیتی Influvac عبارتند از:
واکسن آنفولانزا اینفلووک هلندی سه ظرفیتی در برابر ۲ نوع ویروس آنفولانزا نوع A و یک نوع B یعنی یاماگاتاYamagata ایمنی ایجاد میکند و در افراد بالای ۶ ماه قابل استفاده میباشد و در بارداری و شیردهی ایمن میباشد.
واکسن اینفلووک سه ظرفیتی به شکل سوسپانسیون تزریقی در سرنگهای آماده مصرف از داروخانهها قابل تهیه میباشد.
محتوی واکسن آنفولانزای اینفلووک هلندی سه ظرفیتی بر روی تخم مرغهای جنین دار تکثیر داده شده است.
تزریق واکسن آنفولانزای اینفلووک هلندی سه ظرفیتی به صورت عضلانی داخل عضله دلتوئید و یا عمیق زیرجلدی میباشد
واکسن آنفولانزا هلندی چهار ظرفیتی Influvac
واکسن آنفولانزا هلندی چهارظرفیتی اینفلووک علاوه بر انواع ویروسهای پوشش داده شده در نوع سه ظرفیتی، در برابر ویروس ویکتوریا Victoria که نوعی ویروس آنفولانزای نوع B میباشد ایمنی ایجاد میکند. واکسن آنفلوانزا ۴ ظرفیتی هلندی به صورت سوسپانسیونهای تزریقی نیم میلی لیتری و به صورت آماده در داروخانه وجود داشته و به صورت عضلانی یا زیرجلدی عمیق تزریق میگردند.
هر سال انواع جدیدی از ویروس آنفولانزا ظاهر میشود، بنابراین هر سال ساختار واکسن INFLUVAC TETRA و واکسن اینفلووک سه ظرفیتی تغییر میکند تا شامل قطعاتی از انواع جدید ویروس باشد. بنابراین، واکسیناسیون تزریق آنفلوانزا هلندی به صورت هرساله توصیه میشود.
تداخل دارویی واکسن influvac
در صورت مصرف داروهای خاص، از جمله داروهایی که بدون نسخه از داروخانه، مراکز درمانی خریداری تهیه شده است یا اگر واکسن دیگری دریافت کرده اید، به پزشک و داروساز خود حتما اطلاع دهید تا آنها با بررسی تداخل دارویی ممکن اجازه تزریق آنها را صادر یا ملغی کند
واکسن آنفولانزا فرانسوی چهارظرفیتی یا Vaxigrip tetra
واکسن آنفولانزا فرانسوی چهارظرفیتی Vaxigrip tetra نوعی واکسن غیرفعال میباشد که در افراد بالای ۶ ماه قابل استفاده میباشد. تزریق واکسن آنفولانزای خارجی فرانسوی ۴ ظرفیتی در بارداری و شیردهی ایمن میباشد. واکسن آنفولانزا فرانسوی واکسی گریپ تولید کمپانی Sanofi فرانسه میباشد.
واکسن واکسی گریپ اغلب به صورت سوسپانسیونهای تزریقی آماده مصرف از داروخانه قابل تهیه میباشد و در عضله دلتوئید در بازو یا عضله قدامی خارجی ران در کودکان به صورت عضلانی یا زیرجلدی عمیق تزریق میگردد.
مصرف واکسن واکسی گریپ برای افراد با سابقه آلرژی شدید به تخم مرغ یا پروتئین مرغی ممنوع میباشد
اگر باردار هستید، یک دوز واکسن واکسی گریپ که در دوران بارداری به شما داده میشود ممکن است نوزاد شما را از بدو تولد تا کمتر از ۶ ماهگی محافظت کند.
تداخل دارویی واکسن واکسی گریپ ۴ ظرفیتی vaxigrip tetra
برخی از داروها ممکن است با واکسی گریپ تترا تداخل داشته باشند و نحوه عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهند. در صورت مصرف یا تزریق واکسن یا داروی خاص، از جمله داروهایی که بدون نسخه مصرف میشوند یا ممکن است از آنها استفاده کنید، به پزشک، پرستار یا داروساز خود اطلاع دهید.
فرق بین واکسنهای آنفولانزای Influvac و Vaxigrip چیست؟
واکسن واکسی گریپ فرانسوی حاوی آنتی بیوتیکی به نام نئومایسین است اما در مقابل واکسن INFLUVAC دارای آنتی بیوتیک جنتامایسین است.
باید توجه داشت که در صورت داشتن هرگونه حساسیت به این ترکیبات باید از زدن آن نوع واکسن آنفولانزا خودداری و با داروساز یا پزشک خود برای تزریق واکسن مناسب مشورت نمایید
واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگاردFluguard Tetra
واکسن آنفولانزا فلوگارد نوعی واکسن نوترکیب و ساخت ایران میباشد واکسن آنفولانزا فلوگارد فاقد هرگونه پروتئین با منشا تخم مرغ، آنتی بیوتیک و مواد نگهدارنده میباشد.
از مزایای واکسن آنفولانزا فلوگارد چهارظرفیتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
میزان حساسیت نسبت به واکسن فلوگارد کمتر است.
طبق بررسیهای علمی و دانشگاهی، فلوگارد ۴ ظرفیتی نسبت به سایر واکسنهای موجود در بازار ایران، واکسن آنفولانزا فلوگارد ۳۰٪ کارایی بیشتری دارد.
میزان آنتی ژن واکسن آنفولانزا ایرانی سه برابر بیشتر از سایر واکسنها میباشد و بنابراین احتمالا پاسخ ایمنی قویتری را ایجاد مینماید.
تزریق واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگارد فقط در افراد بالای ۱۸ سال مجاز بوده و به صورت تک دوز تزریقی میباشد.
باید توجه داشت که هنوز ایمنی واکسن Fluguard در بارداری و شیردهی به طور کامل ارزیابی نشده است.
بهترین واکسن آنفولانزا کدام است؟
باید توجه داشت که با توجه به اینکه ترکیب و نوع واکسنهای آنفولانزا هرساله و براساس استانداردهای جهانی و سازمان جهانی بهداشت استُ عملا هر سه نوع واکسن آنفولانزا ایرانی و هلندی و فرانسوی به انواع یکسانی از ویروس آنفولانزا ایمنی ایجاد میکنند و از نظر اثربخشی تفاوت چندان و معنی داری با یکدیگر ندارند. انتخاب بهترین نوع واکسن آنفولانزا بستگی به شرایط شما دارد و بر اساس نظر پزشک و داروساز و دسترسی به واکسن است و بهترین نوع واکسن آن واکسنی است که در دسترس شما باشد و بتوانید تزریق کنید که میتواند واکسن آنفولانزا هلندی یا واکسن آنفولانزای فرانسوی و یا حتی واکسن داخلی باشد.
واکسن آنفلوانزا تا چه مدت در بدن ایمنی ایجاد میکند؟
تاثیر واکسن آنفلوانزا حداقل به مدت ۶ ماه ادامه خواهد داشت و معمولا این ایمنیزایی را تا حدود یکسال به میزان کمتر ادامه میدهد.
چه میزان واکسن آنفولانزا در کودکان و بزرگسالان باید تزریق شود؟
نحوه تزریق واکسن آنفولانزا در کودکان:
در کودکان ۶ ماه الی ۸ سال که اولین بار است این واکسن را دریافت میکنند، توصیه میشود که ۲ دوز واکسن به فاصله حداقل ۴ هفته و هر بار یک واکسن تزریق گردد. در کودکان بالای ۹ سال همانند بزرگسالان تزریق یک دوز کامل نیم میلی لیتری از واکسن کافی به نظر میرسد.
دوز تزریقی در بزرگسالان:
تزریق یک دوز واکسن نیم میلی لیتری کافی میباشد. البته باید توجه داشت که گاها در برخی افراد با نقص سیستم ایمنی، تکرار واکسن ضروری به نظر میرسد.
آیا تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری مفید است؟
آنفولانزا در بارداری هم برای مادر و هم برای نوزاد ممکن است خطرناک باشد و تغییرات و نیازهای مداوم بدن نیاز به واکسن آنفولانزا را افزایش میدهد و توصیه سازمان جهانی بهداشت به تزریق واکسن آنفولانزا در دوزان بارداری است، مگر در مواردی که بر حسب تشخیص پزشک واکسن موجب حساسیت در فرد باردار شده یا تزریق واکسن به دلایل پزشکی برای خانم باردار مناسب نباشد. انواع واکسن غیرفعال خارجی در تمام طول بارداری ایمن و قابل تزریق میباشد.
مزایای تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری عبارتند از:
ریسک عوارض شدید آنفولانزا را در حین بارداری را تا ۵۰٪ کاهش میدهد.
ریسک بستری را ۴۰٪ کاهش میدهد.
ایمنی نسبی پس از تولد نوزاد تا ۶ ماهگی وی ایجاد میکند.
چرا واکسن آنفولانزا باید هر سال تزریق شود؟
ایمنی حاصل از آن اغلب ۲ الی ۳ هفته بعد از تزریق ایجاد شده و ۶ الی ۱۲ ماه نیز باقی میماند. اما باید توجه داشت که واکسن آنفولانزا باید سالانه تزریق شود چراکه با توجه به تغییرات سریع ویروس آنفولانزا، واکسن سال قبل نمیتواند ایمنی کافی برای سال جدید ایجاد نماید. همچنین افت تدریجی آنتی بادی تولید شده علیه ویروس آنفولانزا منجر به کاهش ایمنی نسبت به آن در سال بعد میگردد.
به این دلایل واکسن آنفولانزا به صورت سالانه بر اساس توصیههای متخصصین و سازمان جهانی بهداشت به روزرسانی شده و هرسال واکسنهای جدیدی تولید میگردند که مناسب ویروسهای آنفولانزای شایع آن سال میباشند
بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا چه زمانی است؟
عموما شیوع آنفولانزا از مهرماه آغاز و تا اردیبهشت سال بعد ادامه مییابد، بنابراین بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا از ۱۰ شهریور الی ۱۰ آبان ماه میباشد.
با این وجود در صورتعدم تزریق واکسن در زمان گلدن تایم، تزریق واکسن آنفولانزا تا پایان آذر و حتی دیرتر نیز به خصوص در افراد پرخطر توصیه میگردد.
عوارض تزریق واکسن آنفولانزا چیست؟
عوارض تزریق واکسن آنفولانزا اغلب خفیف الی متوسط بوده و معمولا یک الی دو روز نیز برطرف میگردند. شایعترین عوارض واکسن آنفولانزا غیر فعال عبارتند از:
واکنشهای موضعی مانند درد و قرمزی محل تزریق،تب، خستگی، سردرد، بدن درد، تهوع
باید توجه داشت که در صورت حساسیت به تخم مرغ و پروتئینهای مرغی و برخی دیگر از ترکیبات واکسنهای آنفولانزا ممکن است واکنشهای شدید مانند شوک آنافیلاکسی، آنژیوادم، واکنشهای آلرژیک، عوارض عصبی، التهاب عصب بینایی و آنسفالوپاتی نیز به ندرت روی دهد
آیا به دنبال تزریق واکسن آنفولانزا به این بیماری مبتلا میشویم؟
خیر، ابتلا به آنفولانزا یا افزایش ریسک ابتلا به کرونا به دنبال تزریق واکسن آنفولانزا ایرانی و خارجی وجود ندارد اما ممکن است که علائم مشابه با آنفولانزا به دلایل زیر تا مدت کمی پس از تزریق واکسن آنفولانزا در افراد مشاهده گردند:
ایمنی موثر ۲ هفته پس از تزریق ایجاد شده و ریسک ابتلا به آنفولانزا طی این ۲ هفته وجود دارد
واکسن آنفولانزا واکسن ضد سرماخوردگی نیست و تنها جلوی بیماری آنفولانزا را که علائم مشابه سرماخوردگی دارد را میگیرد. گاها علائم آنفولانزا با علائم سرماخوردگی در کودکان و سرماخوردگی در بزرگسالان اشتباه گرفته شود و ممکن است که سرماخوردگی به اشتباه آنفولانزا تشخیص داده شود
ممکن است واکسن موجود با تمام ویروسهای در حال گردش در آن سال به طور کامل سازگار نباشد و لذا توانایی ایجاد ایمنی مناسب نداشته باشد
عوارض واکسن مانند تب و بدن درد طی یک الی دو روز پس از تزریق ایجاد شده و به سرعت بهبود مییابند.
شرایط نگهداری واکسن آنفولانزا چیست؟
انواع ایرانی و هلندی و فرانسوی واکسن آنفولانزا باید در دمای بین دو تا هشت درجه سانتی گراد و در یخچال و به دور از نور و انجماد نگهداری کنید. عمر قفسهای واکسنها در یخچال یک سال است.
باید توجه داشت که باید قبل از تزریق، واکسن را به دمای حدود ۲۵ درجه سانتی گراد (دمای استاندارد اتاق) برسانید و سرنگ را قبل از تزریق به آرامی تکان دهید.
آیا واکسن آنفولانزا تأثیری روی ابتلا به کرونا دارد؟
در حال حاضر شواهدی مبنی بر افزایش یا کاهش خطر ابتلا به کرونا در اثر دریافت واکسن آنفولانزا موجود نیست. واکسن آنفولانزا باعث ایجاد ایمنی در برابر کرونا نمیشود.
تاریخچه واکسن آنفولانزا
در جریان پاندمی آنفولانزا در سال ۱۹۱۸، پزشکان تمام تلاشهای خود را به کار بردند تا این پاندمی را مهار کنند و برای اینکار از تمام روشهای طب سنتی و جدید استفاده کردند اما در نهایت یک روش، یعنی تزریق خون کسانی که از بیماری آنفلوآنزا جان سالم بهدر برده بودند به مبتلایان اخیر بیماری مؤثر بود
در سال ۱۹۳۱، امکان رشد ویروس، در جنین موجود در تخممرغ توسط ارنست ویلیام گودپاسچر و همکارانش در دانشگاه وندربیلت گزارش شد. چند دانشمند دیگر نظیر توماس فرانسیس، جوناس سالک، ویلسون اسمیت و فرانک مکفارلن بارنت از این روش استفاده کردند تا ویروس آنفلوآنزا را در درون تخممرغ کشت دهند و به این ترتیب، نخستین نمونههای تجربی واکسن آنفلوآنزا ساخته شد. در دهه ۴۰ میلادی، ارتش آمریکا نخستین نمونه قابل تأیید واکسن آنفلوانزا با ویروس کشته شده را ساخت که در جریان جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه هم از تخممرغ همچنان برای کشت ویروس و تولید واکسن آنفلوانزا استفاده میشود، اما روشهای خالصسازی ویروس و واکسن با تکنولوژی روز بهبود یافته و توانستهاند پروتئینهای حساسیتزای تخممرغ و واکنشهای آلرژیک ناشی از آن را، بهحداقل برسانند.
در سال ۲۰۱۲، سازمان غذا و داروی آمریکا، واکسنهای تولیدشده با استفاده از روشهای کشت ویروس در درون سلول و همچنین دیانای نوترکیب را تأیید کرد
در نهایت به همراهان داروخانه آنلاین داروتامین توصیه میکنیم که مانند هر دارو و مکمل دیگری، قبل از تهیه و تزریق واکسن آنفولانزا با پزشک یا داروساز خود مشاوره نمایید تا هم شرایط خود را برای تزریق واکسن آنفولانزا ارزیابی نمایید و هم بهترین نوع واکسن آنفولانزا را انتخاب و تزریق نمایید
برای تهیه و خرید واکسن آنفولانزا میتوانید به صورت حضوری به داروخانه شبانه روزی دکتر گیتی نورد مراجعه یا با همکاران ما در داروخانه شبانه روزی دکتر گیتی نورد یا داروخانه آنلاین داروتامین تماس حاصل فرمایید. برای اطلاع از آدرس و شمارههای تماس به قسمت تماس با ما مراجعه نمایید
دکتر امیرحسین گیتی نورد