از میزان یارانه قرارداد شده در سال 1402 برای دارو و درمان خبر دارید؟!
مطابق با قوانین بالادستی و سیاستهای کلی سلامت، برخورداری از خدمات درمانی و دارویی حقی همگانی بیان میشود. همچنین، تمامی دستگاههای اجرایی هم موظف به اجرای این تکالیف هستند. قانون بودجه یکی از مهمترین قوانینی است که به صورت سالیانه اعتبارات مختص به هر حوزه را مشخص میسازد و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، به عنوان دومین لایحه تدوین شده توسط دولت سیزدهم، ۲۱ دی ماه به مجلس شورای اسلامی عرضه شد. لایحهای که در آن برای وزارت بهداشت بودجه حدود ۲۷۳ هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته شده که نسبت به سال قبل ۲۹ درصد رشد داشته است. در عین حال، طبق توضیحات ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه سال ۱۴۰۲، تغییرات بودجهای در دستگاههای مختلف از جمله بودجههای مربوط به وزارت بهداشت تشریح شده است. در تبصره 14 ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۲، دولت درباره جزییات منابع و مصارف یارانهها و هدفمندی آن توضیح داده است که بر این اساس، ۶۵۹ هزار میلیارد تومان کل منابع دریافتی قانون هدفمندی یارانهها است که ۶۹ هزار میلیارد تومان از این منابع را دولت به یارانه دارو اختصاص داده است.
در قسمت اعتبارات، هفت ردیف به حوزه دارو مربوط میشود که اعتبارات سازمان غذا و دارو ۱۰۵ درصد افزایش، یارانه دارو و شیر خشک ۳۶ درصد کاهش، بخش کاهش نرخ ارز ۶۲ درصد کاهش، هیات امنای ارزی ۱۷۸ درصد افزایش و توسعه و تکمیل سامانههای ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت کالاهای سلامت محور ۵۰ درصد افزایش نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۱ داشته است.
توجه دولت در بخش سلامت تنها به درمان و دارو نبوده و در حوزه پیشگیری در بخش سلامت و ورزش هم منابعی در نظر گرفته است که بر این اساس، بخشی از عوارض بر دخانیات برای سلامت و بخشی از ۲۷ صدم درصد مالیات بر ارزشافزوده به این حوزه اختصاص پیدا خواهد کرد. همچنین، تقویت پزشک خانواده و نظام ارجاع، استمرار نسخه الکترونیک و ارائه معافیت حقوق ورودی برای واردات آمبولانس از دیگر بخشهای حمایتی دولت در حوزه سلامت در سال ۱۴۰۲ است. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، ردیف اعتباری مشخص برای طب سنتی در نظر گرفته نشده است و طی سالهای گذشته هم ضمن اینکه میزان اعتبار مصوب برای این حوزه از برآورد اعتبار لازم خیلی کمتر بوده است، معمولاً اعتبارات مصوب هم کمتر از ۱۰۰ درصد تخصیص داده شدهاند.
طرح دارویار
طرح دارویار بر اساس تکلیفی در قانون بودجه ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و با دستور ریاست جمهوری به اجرا رسید که بر اساس این طرح یارانه دارو مستقیما به مصرف کننده نهایی دارو میرسد. در طرح دارویار اگرچه افزایش قیمت داروها افزایش خواهند داشت و قیمت دارو به سمت واقعی شدن پیش میرود اما این هزینه را بیمهگر پرداخت کرده و پرداختی از جیب بیمار افزایش پیدا نمیکند.
از جمله مزیتهای طرح دارویار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
توزیع یارانه دارو مناسب با انواع نیازهای بیماران
بهرهمندی همه دهکهای درآمدی از یارانه دارو
عدم تغییر پرداخت از جیب بیماران و در بعضی موارد کاهش آن
اجرای بیمهی همگانی سلامت برای اشخاص بدون بیمه
برقراری پوشش بیمهای برای داروهایی که قبل از این تحت مشمول حمایتهای بیمهای نبودهاند
کاهش کمبود دارویی، بهتر شدن تجویز و مصرف دارو و کاهش تقاضای القایی
کنترل کردن قاچاق معکوس و افزایش صادرات رسمی دارو به خارج از کشور
حمایت و توجه ویژه به داروهای مصرفی بیماریهای مزمن، خاص و صعبالعلاج
برای اولین بار، مبنای پوشش بیمه که تا پیش از این حداقل قیمت دارو در بازار بود، به قیمتی که بیشترین سهم بازار را دارد، تغییر کرده است که در نتیجه پرداخت از جیب مردم برای این دسته داروها ثابت مانده و در برخی اقلام، کاهشی مییابد.
به عنوان مثال در داروی تراستوزوماب یا در داروی کپسیتابین که برای بیماران شیمی درمانی استفاده میشوند، پرداختی بیمار به صورت قابل توجهی نسبت به قبل کاهش پیدا کرده است.
در حوزه داروهایی که در حال حاضر تحت پوشش بیمه نیستند هم برای ۳۶۶ قلم داروی ضروری و پرمصرف، پوشش بیمهای طوری تعیین گردیده که پرداختی بیماران در هنگام تهیه این داروها پس از اجرای طرح نسبت به قبل از اجرا، ثابت بماند.