نکاتی در مورد مکمل روغن ماهی
روغن ماهی
روغن ماهی منبع غذایی اسیدهای چرب امگا ۳ است. بدن شما برای بسیاری از عملکردها، از فعالیت عضلات گرفته تا رشد سلولی، به اسیدهای چرب امگا ۳ نیاز دارد.
اسیدهای چرب امگا ۳ از غذا به دست میآیند. آنها را نمیتوان در بدن ساخت. روغن ماهی حاوی دو امگا ۳ به نامهای دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) است. منابع غذایی DHA و EPA ماهیهای چرب مانند سالمون، ماهی خال مخالی و قزل آلا و صدفها و میگو و خرچنگ هستند. برخی آجیل ها، دانهها و روغنهای گیاهی حاوی امگا ۳ دیگری به نام آلفا لینولنیک اسید (ALA) هستند.
مکملهای روغن ماهی به شکل مایع، کپسول و قرص عرضه میشوند. مردم روغن ماهی را به دلیل اثرات ضد التهابی آن مصرف میکنند.
شواهد و مدارک
تحقیقات در مورد استفاده از روغن ماهی برای شرایط خاص نشان میدهد:
بیماری قلبی: در حالی که تحقیقات نشان میدهد افرادی که منابع غذایی روغن ماهی را حداقل دو بار در هفته میخورند کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی هستند، به نظر میرسد مصرف مکملهای روغن ماهی فواید کمی برای سلامت قلب داشته باشد.
فشار خون بالا: مطالعات متعدد کاهش اندکی فشار خون را در افرادی که مکملهای روغن ماهی مصرف میکنند گزارش میدهند. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه اثرات مفید روغن ماهی ممکن است برای افرادی که فشار خون متوسط تا شدید دارند بیشتر از افرادی باشد که فشار خون خفیف دارند.
تری گلیسیرید و کلسترول بالا: شواهد قوی وجود دارد که اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند به میزان قابل توجهی سطحتری گلیسیرید خون را کاهش دهند. همچنین به نظر میرسد که افزایش و بهبود جزئی در کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL وجود دارد.
روماتیسم مفصلی: مطالعات نشان میدهد که مکملهای روغن ماهی ممکن است به کاهش درد، بهبود سفتی صبحگاهی و تسکین حساسیت مفاصل در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید کمک کند. در حالی که تسکین اغلب کم است، ممکن است برای کاهش نیاز به داروهای ضد التهاب کافی باشد.
برداشت ما در داروخانه آنلاین داروتامین این است که مصرف مکمل روغن ماهی به طور کلی امن است
اسیدهای چرب امگا ۳ برای سلامتی ضروری هستند. سعی کنید با خوردن ماهی - کبابی یا پخته، نه سرخ شده، آنها را از رژیم غذایی خود حذف نکنید. اگرتری گلیسیرید بالا یا آرتریت روماتوئید دارید، مکملهای روغن ماهی ممکن است مفید باشند.
در حالی که به طور کلی مصرف روغن ماهی بیخطر است، مصرف بیش از حد روغن ماهی میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد و ممکن است بر پاسخ ایمنی شما تأثیر بگذارد. مشخص نیست که آیا روغن ماهی برای افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند بیخطر است یا خیر. مکملهای روغن ماهی را زیر نظر پزشک مصرف کنید.
ایمنی و عوارض جانبی
هنگامی که به میزان توصیه شده مصرف میشود، مکملهای روغن ماهی به طور کلی بیخطر در نظر گرفته میشوند؛ با این حال، مکملهای روغن ماهی میتوانند عوارض جانبی خفیفی ایجاد کنند، از جمله:
طعم ماهی، بوی بد دهان، سوزش سر دل، حالت تهوع یا اسهال، کهیر
مصرف دوزهای بالای مکملهای روغن ماهی ممکن است خطر خونریزی و احتمالاً خطر سکته را افزایش دهد.
تداخلات احتمالی مکمل روغن ماهی عبارت است از:
داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت: این نوع داروها باعث کاهش لخته شدن خون میشوند. این احتمال وجود دارد که مصرف مکملهای روغن ماهی با آنها خطر خونریزی را افزایش دهد.
داروهای فشار خون: مصرف مکملهای روغن ماهی ممکن است کمی فشار خون را کاهش دهد. مصرف این مکملها با داروهای فشار خون ممکن است اثرات آن را برکاهش فشار خون افزایش دهد.
داروهای ضد بارداری: برخی از داروهای ضد بارداری ممکن است با تأثیر روغن ماهی که معمولاً رویتری گلیسیریدها دارد تداخل داشته باشند.
ارلیستات (زنیکال یا ونوستات): مصرف روغن ماهی با این داروی کاهش وزن ممکن است جذب اسیدهای چرب روغن ماهی را کاهش دهد. مصرف مکمل و دارو را با فاصله دو ساعت در نظر بگیرید.
ویتامین E : مصرف همزمان مکمل روغن ماهی با ویتامینای میتواند سطح ویتامین E را کاهش دهد.
دکتر امیرحسین گیتی نورد