ارتباط بین کمبود زینک و اختلال نعوظ

اختلال نعوظ (Erectile Dysrunction) یکی از شایع‌ترین مشکلات جنسی است که مردان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. دلایل مختلفی برای اختلال نعوظ وجود دارد که از کمبود مواد مغذی تا افسردگی را شامل می‌شود. در سال‌های اخیر مشخص شده است که اختلال نعوظ میتواند یکی از علائم کمبود روی یا زینک در بدن باشد.

سطوح پایین زینک می‌تواند علت انواع مشکلات مرتبط با سلامتی باشد. در واقع روی یا همان زینک یک ماده معدنی کلیدی است که سلول‌ها از آن برای متابولیسم مواد مغذی استفاده می‌کنند. عملکرد سیستم ایمنی، تولید DNA و پروتئین و تقسیم سلولی همگی با سطح زینک در بدن مرتبط هستند. زینک همچنین بدن مردان را قادر به تولید تستوسترون می‌کند. به همین دلیل، سطح روی ممکن است بر اختلال نعوظ تأثیر بگذارد.

جالب آنکه با وجود اهمیت دریافت زینک، بسیاری از بزرگسالان از طریق تغذیه یا مکمل‌های خوراکی زینک کافی دریافت نمی‌کنند.

کمبود زینک

زینک یک عنصر فلزی کمیاب است که به طور طبیعی در زمین وجود دارد. برخی از سبزیجات، انواع گوشت و مواد پروتئینی جانوری و غذاهای دریایی دارای محتوای زینک بیشتری نسبت به سایر مواد غذایی هستند، در نتیجه این امر به دست آوردن زینک از طریق رژیم غذایی متنوع را نسبتاً آسان می‌کند. کمبود شدید زینک نادر است، زیرا اکثر مردم مقداری زینک را از طریق غذاهایی که می‌خورند دریافت می‌کنند. با این حال، زمانی که سطح زینک به زیر حد توصیه شده کاهش می‌یابد، مشکلات شروع می‌شود.

علائم کمبود زینک

برخی از عوارض جانبی کمبود روی عبارتند از:

کاهش رشد در کودکان

کاهش سیستم ایمنی بدن

کاهش وزن

کمبود اشتها

در صورت‌عدم توجه و پیگیری، کمبود زینک می‌تواند منجر به ریزش مو، ضایعات چشمی و پوستی و کاهش سرعت ترمیم زخم و موارد دیگر شود. همچنین کمبود زینک یک عامل شناخته شده در موارد هیپوگنادیسم و ناتوانی جنسی است.

ریسک فاکتورهای کمبود زینک:

شرایطی که می‌توانند باعث افزایش خطر کمبود زیدک در بدن شوند عبارتند از:

بیماری‌های گوارشی

اختلالات تغذیه‌ای

رژیم غذایی کاملا گیاهی یا کم پروتئین که به خودی مدیریت نشده است

مصرف زیاد الکل

همچنین برخی از داروها می‌توانند سطح روی را کاهش دهند. برخی از این داروها شامل مهارکننده‌های ACE مانند داروی کاپتوپریل و لیزینوپریل، دیورتیک‌های تیازیدی مانند هیدروکلروتیازید و کاهش‌دهنده‌های اسید معده مانند امپرازول و پنتوپرازول و فاموتیدین می‌شوند.

کمبود روی و اختلال نعوظ

یک مطالعه در سال ۱۹۹۶ نشان داد که رابطه بسیار واضحی بین سطح زینک و تستوسترون وجود دارد. ابتدا سطح تسترون تعدادی مرد جوان اندازه گیری و سپسبه به مدت ۲۰ هفته با رژیم غذایی حاوی مقدار بسیار کمی زینک تغذیه شدند به طوری که دچار کمبود زینک شدند. سپس سطح تستوسترون آن‌ها اندازه گیری شد و نتایج کاهش قابل توجهی (تقریبا ۷۵ درصد) در سطح تستوسترون این افراد پس از ۲۰ هفته که با رژیم غذایی کم زینک تغذیه شدند را نشان داد

این مطالعه همچنین مکمل زینک را در مردان مسن بررسی کرد. محققان نشان دادند که با افزایش مصرف زینک، سطح تستوسترون در جمعیت سالمندان پس از ۲۰ هفته تقریباً دو برابر شد. این شواهد بسیار قوی به خوبی نشان می‌دهد که سطح زینک در بدن بر تولید تستوسترون تأثیر می‌گذارد.

در سال ۲۰۰۹، تحقیقاتی حیوانی برای بررسی وابستگی میزان زینک در بدن و عملکرد جنسی انجام شد. در این بررسی نشان داده شد که موش‌هایی که با ۵ میلی گرم مکمل زینک در روز تحت درمان قرار گرفتند، عملکرد جنسی بهتری داشتند. این مطالعه خاص به این نتیجه رسید که در مردان، روی تأثیر مثبتی بر برانگیختگی و حفظ نعوظ دارد.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان می‌دهد که حس بویایی ممکن است در واقع برای میل جنسی مهم باشد، به خصوص در مردان جوان. این بدان معناست که کمبود زینک، که می‌تواند حس بویایی را کاهش دهد، ممکن است میل جنسی را نیز کاهش دهد. زینک نه تنها بر سطح تستوسترون تأثیر می‌گذارد، بلکه ممکن است باعث از دست دادن توانایی تشخیص مواد شیمیایی ظریفی شود که برانگیختگی را تحریک می‌کنند

درمان اختلال نعوظ

همه مردانی که مشکلات نعوظ دارند، لزوماً سطح تستوسترون غیرطبیعی ندارند. بیماری قلبی، دیابت، مشکلات سیستم عصبی، آسیب‌های جسمی و استرس هم میتوانند باعث ایجاد ED شوند. اما با این حال اولین قدم برای درمان اختلال نعوظ بررسی، هیپوگنادیسم و همچنین سطح تستوسترون ناکافی است. این دو مشکل می‌توانند به کمبود زینک مرتبط باشند.

سطح تستوسترون در بدن به طور طبیعی با افزایش سن مردان کاهش می‌یابد. همچنین مصرفی برخی داروها می‌توانند بر سطح تستوسترون تأثیر بگذارند. پرکاری یا کم کاری تیروئید می‌تواند بر تستوسترون و میل جنسی تأثیر بگذارد

زینک می‌تواند تأثیر چشمگیری بر سطح تستوسترون در افراد مبتلا به کمبود زینک داشته باشد. مصرف زینک به صورت مکمل زینک، تنها یکی از روش درمان‌های بسیار برای کسانی است که به دنبال راه حلی برای درمان اختلاط نعوظ هستند. بسیاری از مردان درکنار مکمل‌های زینک یا به جای آن‌ها از مکمل‌های تقویت کننده جنسی مانند قرص ایکس اید x-ade، ترادامیکس، ماکاویت-ام و ارکتو مکس و همچنین داروهای تجویزی مانند ویاگرا و سیالیس و برخی دیگر از مکمل‌های طبیعی ناتوانی جنسی مانند: قرص آفرودیت و قطره آفرودیت، رد جینسنگ کره ای، ال-آرژنینین و DHEA استفاده میکنند

برای مشاهده انواع مکمل تقویت کننده جنسی آقایان روی آن کلیک کنید

زینک درمانی به یک دلیل مهم کمی متفاوت از این درمان‌های دیگر است. مطالعات هنوز برای ارائه شواهد قطعی در مورد اثربخشی مکمل‌های طبیعی دیگر برای بهبود علائم اختلال نعوظ در حال انجام است.

باید توجه داشت که درمان‌های زینک ممکن است سطح طبیعی تستوسترون بدن را بهبود بخشد، مشروط بر اینکه بیمار کمبود زینک داشته باشد.

مکمل‌های زینک

برای یک مرد بالغ، دریافت ۱۱ میلی گرم زینک در روز مقدار ایده آلی برای مصرف در نظر گرفته می‌شود. زنان باید مصرف زینک خود را به ۸ میلی گرم در روز محدود کنند.

یک رژیم غذایی با پروتئین بالا معمولا حاوی زینک کافی است. گوشت‌هایی مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند، و مرغ همگی منابع خوبی از زینک هستند. آجیل، غلات کامل، حبوبات و مخمر نیز حاوی روی هستند.

عموما زینک در مولتی ویتامین‌ها به صورت زینک گلوکونات، زینک سولفات یا زینک استات موجود هستند.

برای مشاهده انواع مکمل زینک روی آن کلیک نمایید

احتیاط‌هایی در مورد زینک

مصرف سطوح روی بیش از مقدار توصیه شده در رژیم غذایی منجر به اسهال، استفراغ و گرفتگی معده می‌شود. حداکثر مقدار توصیه شده روزانه برای مصرف زینک ۴۰ میلی گرم در روز است. علائم مصرف بیش از حد زینک شامل حالت تهوع و سردرد است.

باید توجه داشت که بدن انسان در هر زمان فقط ۲ یا ۳ گرم روی دارد و این مقدار زینک در سراسر بدن در اندام ها، خون و استخوان‌ها توزیع می‌شود. تشخیص کمبود زینک ممکن است دشوار باشد. در حالی که سطح پایین زینک در خون نشان دهنده کمبود است، سطح طبیعی زینک درخون لزوماً نشان دهنده‌عدم وجود کمبود آن نیست. و معاینه مو از نظر زینک یا آزمایش طعم زینک (ZTT) نیز ممکن است برای شواهد حمایتی در تشخیص کمبود زینک استفاده شود.

توجه به این نکته مهم است که سطوح بالای زینک می‌تواند میزان ماده معدنی مس یا کوپر موجود در بدن را کاهش دهد و بر سطح آهن نیز تأثیر بگذارد. سطوح بالای زینک نیز می‌تواند با انواع مختلف داروها تداخل داشته باشد. اگرچه تخمین زده می‌شود که مصرف روزانه ۴۰ میلی‌گرم مکمل روی برای مردان بی‌خطر است، اما هیچ تحقیق طولانی‌مدتی در مورد اثراتی که این میزان زینک می‌تواند داشته باشد وجود ندارد.

یادآوری

زینک در سراسر بدن پخش می‌شود، بنابراین آزمایش مقدار آن از طریق آزمایش خون دشوار است. اگر مشکل اختلال نعوظ دارید یا یه آن مشکوک هستید که ممکن است کمبود زینک داشته باشید، حتما با پزشک خود صحبت کنید. پزشک می‌تواند سطح تستوسترون شما را بررسی کند و تعیین کند که آیا استفاده از مکمل‌های زینک برای درمان ED شما یک اقدام مناسب درمانی است یا خیر.

ارسال نظر