مکمل های غذایی و کمک درمانی رژیم های خاص
امروزه رژیمهای خاص غذایی متنوعی وجود دارند که افراد برای رسیدن هدفهای مختلفی مانند کاهش وزن، درمان بیماریها یا بهبود وضعیت سلامتی خود از آن پیروی میکنند. بسیاری از این رژیمهای خاص غذایی با محدودکردن یا حذف برخی گروههای غذایی، ممکن است منجر به کمبود برخی مواد مغذی ضروری در بدن شوند.
از اینرو، مکملهای غذایی میتوانند نقش مهمی در جبران این کمبودهای احتمالی داشته باشند. مکملها با تامین هدفمند مواد مغذی مورد نیاز بدن، کمبودهای ناشی از پیروی از برخی رژیمهای غذایی را جبران میکنند. البته، همواره توصیه میشود قبل از مصرف هر گونه مکملی با متخصص تغذیه مشورت شود.
انواع رژیمهای رایج
افراد مختلف با توجه به وضعیت جسمانیشان از رژیمهای مختلفی برای رسیدن به اهدافی همچون لاغری، چاقی، ارتقای سلامتی و... پیروی میکنند. در ادامه برخی از رایجترین رژیمها را معرفی میکنیم.
۱. رژیم مدیترانهای (Mediterranean diet)
رژیم غذایی مدیترانهای یکی از محبوبترین و موثرترین رژیمهای خاص غذایی در سراسر دنیا محسوب میشود. این رژیم الهامگرفتهشده از سبک تغذیه سنتی مردمان ساکن مناطق حاشیه دریای مدیترانه است که طول عمر بالا و نرخ پایین ابتلا به بسیاری از بیماریها را دارند.
رژیم غذایی مدیترانهای شامل مصرف فراوان میوهها و سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی، میگو، روغن زیتون و مقدار اندکی گوشت قرمز است. این رژیم غنی از آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب غیر اشباع، فیبر و سایر مواد مغذی ضروری بدن است.
مطالعات نشان دادهاند پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت نوع 2، انواع خاصی از سرطان و آلزایمر همراه است. همچنین به کنترل وزن و چربی بدن کمک میکند.
دلیل اصلی این تاثیرات مثبت، الگوی غذایی متعادل و سرشار از مواد مغذی رژیم مدیترانهای است. اگرچه این رژیم در کاهش وزن چندان موثر نیست؛ اما یک سبک غذایی بسیار سالم بهحساب میآید که مصرف طولانیمدت آن توصیه میشود. البته هزینه تهیه برخی مواد غذایی این رژیم مانند ماهی، روغن زیتون و میگو ممکن است نسبتاً بالا باشد. در مجموع، رژیم غذایی مدیترانهای یکی از بهترین و سالمترین رژیمهای غذایی در دنیاست که میتواند الگوی غذایی مناسبی برای ارتقای سلامت و طول عمر باشد.
۲. رژیم دش (DASH Diet)
رژیم غذایی DASH یکی از محبوبترین و مفیدترین رژیمهای خاص غذایی برای افراد مبتلا به فشارخون بالا محسوب میشود. این رژیم توسط موسسه ملی قلب، ریه و خون آمریکا با هدف پیشگیری و درمان فشارخون طراحی شده است.
رژیم DASH بر مصرف سبزیجات، میوهها، غلات کامل، لبنیات کمچرب، ماهی، مرغ، حبوبات و آجیل تاکید دارد. همچنین محدودکردن مصرف چربیهای اشباع، گوشت قرمز، شیرینیجات و نمک از اصول این رژیم است.
مطالعات نشان دادهاند پیروی از رژیم DASH میتواند فشارخون سیستولیک را تا 11 میلیمتر جیوه و فشارخون دیاستولیک را تا 6 میلیمتر جیوه کاهش دهد. همچنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، سکته مغزی، دیابت و پوکی استخوان را کاهش میدهد.
علاوهبر افراد مبتلا به فشارخون بالا، رژیم DASH برای عموم افراد سالم نیز توصیه میشود. این رژیم یک الگوی غذایی متعادل و سالم است که میتواند وزن را کنترل کرده و از ابتلا به بیماریهای مزمن پیشگیری کند. البته رعایت طولانیمدت آن نیازمند برنامهریزی دقیق خرید و طبخ غذاست.
بهطور کلی، رژیم DASH یکی از بهترین رژیمهای غذایی برای حفظ سلامت قلب و عروق است که توسط متخصصان تغذیه و پزشکان توصیه میشود.
۳. رژیم فلکسترین (Flexitarian Diet)
رژیم غذایی فلکسیترین یکی از روشهای نوآورانه و محبوب برای داشتن الگوی غذایی سالمتر است. این رژیم ترکیبی از واژههای انعطافپذیر و گیاهخوار است و به افراد اجازه میدهد در حدود 80% رژیمشان گیاهی و 20% حیوانی باشد.
مزیت اصلی رژیم فلکسیترین این است که در حالیکه مصرف گوشت و فرآوردههای حیوانی به حداقل میرسد، همچنان امکان مصرف آنها در حد محدود وجود دارد. به این ترتیب فرد هم از مزایای سلامتی رژیم گیاهخواری بهرهمند میشود و هم انعطافپذیری دارد.
مطالعات نشان دادهاند رژیم فلکسیترین با کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و انواعی از سرطانها همراه است. همچنین به کاهش وزن و کلسترول بدن کمک میکند. دلیل این تاثیرات مثبت، محدود کردن چربیهای اشباع و کلسترول موجود در فرآوردههای حیوانی است.
به طور کلی رژیم فلکسیترین یک راه عالی برای گذار به سمت الگوی غذایی سالمتر است. البته ممکن است در ابتدا چالشبرانگیز باشد؛ اما با برنامهریزی درست میتوان آن را بهخوبی پیادهسازی کرد.
۷. رژیم گیاهخواری (Vegetarian Diet)
رژیمهای خاص گیاهخواری و وگن در سالهای اخیر محبوبیت فزایندهای پیدا کردهاند. دلایل انتخاب این رژیمها معمولاً ترکیبی از عوامل بهداشتی، محیط زیستی و اخلاقی است.
انواع مختلفی از رژیم گیاهخواری وجود دارد. گیاهخواران لاکتو-اوو که رایجترین نوع هستند، تخممرغ و لبنیات مصرف میکنند؛ اما گوشت نمیخورند. رژیم وگن سختگیرانهتر بوده و هیچ محصول حیوانی اعم از گوشت، تخممرغ، لبنیات و عسل را شامل نمیشود.
مطالعات نشان دادهاند این رژیمها با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و برخی سرطانها همراهاند. همچنین به کاهش وزن و کنترل چربی بدن کمک میکنند. دلیل این تاثیرات مثبت، محدودیت چربیهای اشباع و کلسترول حیوانی است.
البته پیروی از این رژیمها نیازمند برنامهریزی دقیق تغذیهای برای جلوگیری از کمبودهاست. مصرف مکملهایی مانند ویتامین B12، کلسیم، آهن و پروتئین در این رژیمها ضروری است. در مجموع رژیمهای گیاهخواری و وگن روشهای مناسبی برای ارتقای سلامتی هستند.
قرص مولتی وگان هولیستیکا یک مکمل طبیعی و گیاهی است که میتواند شما را در رسیدن به اوج سلامتی و بهرهوری یاری کند. این قرص حاوی طیف کاملی از ویتامینهای A، B، C، D3 و E به همراه مواد معدنی ضروری مثل کلسیم، منیزیم، آهن و روی است که از منابع طبیعی و گیاهی استخراج شدهاند.
با ترکیب هوشمندانهای از این مواد مغذی، قرص مولتی ویتامین وگان هولیستیکا به بهبود عملکرد جسمانی و ذهنی کمک کرده و از بروز کمبودهای ویتامینی و مواد معدنی جلوگیری میکند.
مصرف روزانه این قرص باعث افزایش انرژی و شادابی، تقویت سیستم ایمنی، حمایت از سلامت پوست و مو و حفظ سلامت استخوانها و دندانها میشود.
قرص مولتی وگان هولیستیکا یک مکمل 100٪ طبیعی بدون مواد مصنوعی است که میتواند گامی موثر در جهت رسیدن به حداکثر سلامتی باشد. برای دریافت بهترین نتایج، از مصرف روزانه آن طبق توصیههای پزشک اطمینان حاصل کنید.
8. رژیم غذایی خام (Raw Food Diet)
رژیم غذایی خام یا خامخواری شامل مصرف غذاها و نوشیدنیهایی است که فرآوری نشدهاند، کاملا گیاهی و در حالت ایدهآل ارگانیک هستند. خامخواران معتقدند که حداقل سه چهارم غذای مصرفی یک فرد باید از غذای نپخته تشکیل شود. تعداد قابلتوجهی از خامخواران، گیاهخوار هم هستند و هیچ غذا و نوشیدنی با منشاء حیوانی را مصرف نمیکنند. چهار نوع اصلی خامخواران عبارتاند از:
- خام گیاهخواران؛
- خام وگانها؛
- همهچیزخواران خام؛
- گوشتخواران خام.
رژیمهای خاص غذایی خاص بسیاری وجود دارد که افراد برای اهداف متفاوتی از آنها پیروی میکنند. اگرچه برخی از این رژیمها مانند رژیم مدیترانهای و DASH بسیار سالم و مفید هستند، اما اکثر آنها با محدودیتها و ممنوعیتهای غذایی همراهند که ممکن است منجر به کمبود برخی مواد مغذی در بدن شوند. در این موارد، مصرف هدفمند و تحتنظر متخصص تغذیه مکملهای غذایی مناسب میتواند نقش بسزایی در جبران این کمبودها داشته باشد و از بروز مشکلات سلامتی ناشی از آنها جلوگیری کند.
بنابراین توصیه میشود همواره قبل از شروع هر نوع رژیم غذایی خاص، حتما با یک متخصص تغذیه مشورت شود تا رژیم مناسب و شخصیسازیشدهای تجویز شود و در صورت لزوم، مکملهای ضروری نیز توصیه شوند. پیروی درازمدت از رژیمهای غذایی نامتعادل و ناقص میتواند آسیبرسان باشد؛ بنابراین مشاوره با متخصصان تغذیه در این زمینه از اهمیت ویژهای برخوردار است.